20 de març 2008

La imatge de CiU


La renovació iniciada per CiU a finals dels 90 s'ha assolit en molts dels camps, però des del meu punt de vista és encara imcomplerta. Podríem parlar d'altres aspectes, però un dels més importants on aquesta renovació encara ha d'actuar amb força, és en el terreny de la imatge.

Segurament el millor dia per analitzar la imatge que projecta cada partit és el dia de les eleccions, qualsevol de les eleccions. Aquell dia la gent acut a votar amb els missatges, idees, imatge, valors etc... que cada partit transmet, especialment i de manera intensa els 15 dies anteriors, durant la campanya electoral.

I quina imatge projecta CiU?. CiU és percebuda per una part important de la societat catalana, com un partit catalanista, nacionalista, que defensa Catalunya, però no independentista, tirant a dretes, lligat a aspectes com l'empresa, l'economia, també l'església, amb imatge de trajo i corbata, tirant a benestant i conservador. No tothom percep CiU així, però si una important part de la societat catalana, cosa que limita les nostres espectatives de creixement.

Tot i que una part, minoritària, del nostre electorat pot respondre a aquests paràmetres, la majoria no, i pel que fa a la militància directament ningú. Una prova, no conec ningú, zero, que digui que milita a CiU perque és un partit de dretes o centre-dreta, i entre els nostres votants no més enllà de l'1% argumenta aquest aspecte per votar CiU.

Un partit és qui el composa, i el composa la seva militància. La imatge, per tant, d'un partit, ha de ser l'extrapolació del que és, o sigui del que és la seva militància, amb les correccions i afegitons necessaris per arribar al màxim de sectors possibles, especialment aquells sensibles a les nostres propostes. En el fons però, l'essència del partit és el que és la seva militància.

I com és la militància de CiU?. Doncs és jove, amb una mitjana d'edat cada vegada més jove, clarament sobiranista, per tant gens conservadora perque estem per un profund canvi nacional, que deixa l'eix dreta - esquerra en un segon terme i es distribueix al llarg de tot ell, amb gent d'esquerres, de centre-esquerra, de centre, de centre-dreta i de dreta, perque això ens és igual, ens uneix Catalunya i la seva llibertat. És una militància amb unes idees i uns plantejaments moderns i progressistes, amb una ampla tradició de pensament i acció política social i que vesteix com la gent normal. És interclassista, com el catalanisme, i molt assimilable a la mitjana de la gent normal del carrer.

En suma, poc s'assembla certa imatge que projecta CiU amb la imatge real del que som, i això és un problema, un problema degut a que la renovació no s'ha completat del tot, i cal fer-ho.

3 Comments:

Blogger garmir said...

Hola Carles:
Excel.lent article, un dels millors que t´he llegit, tens raó, quanta gent m´ha dit, CIU és el partit de la Burgesia catalana, és la dreta catalana, vestida de xai, enlloc del llop del PP.
Crec que no és veritat, peró també crec que CIU té un cert divorci amb les classes mitjanes catalanes a les quals durant aquests anys ha representat, com aquest Nacionalisme Tradicional Populista i Protector ja no dóna sortida als problemes nous de la classe mitjana a diferència dels anys daurats 80, en que si ho feia, la gent de CIU es queda a casa, doncs es sent orfà politicament, per exemple, la Casa Gran del Catalanisme, no hauriá de ser només un Guinyar el ull a ERC, sinó també COM dónar sortida als nous problemes de Catalunya i crec que en aixó, encara s´han de dir més coses, CIU té que tornar a "enamorar" Catalunya com feu Pujol als anys 80, fitxa´t que desde 1995 la pèrdua de vot és lenta peró constant i .......per desgràcia desde el 2003 ja no suma sola, i llavors pasa el que tots sabem.
Bona Setmana Santa.

12:44  
Anonymous Anònim said...

Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

15:13  
Blogger Carles Agustí said...

Totalment d'acord amb el que dius Garmir.

El resum seria que per totes aquestes causes CiU té un problema d'allunyament de la gent mitjana normal del carrer, i per tant de proximitat amb la gent.

23:39  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home