06 de març 2008

Crònica de campanya 15: Reacció nacionalista?


Fa dos dies, doncs ahir ja es notava, flota en l'ambient una mena de reacció nacionalista. Realment la segona setmana ens n'hem lliurat millor que l'asfixiadora primera setmana del bipartidisme i espanyolització, i hem pogut aparèixer més. Els missatges s'han centrat de manera més clara en Catalunya. L'aparició amb molta força de màrqueting viral nacionalista aquests darrers dies de campanya també certifica aquesta possible reacció.

La sensació de que l'espanyolització de la campanya podia portar a un increment dels partits espanyolistes en detriment dels nacionalistes, sembla haver sensibilitzat unes quantes ànimes que, enfadades amb tot, anaven directes al vot en blanc o abstenció, i que finalment, encara que sigui d'una manera crítica, acudiran a les urnes a votar nacionalista, o sigui CiU o ERC.

Avui, el dia ha vingut marcat pel flagrant incompliment de la legalitat, amb tot el morro que diria aquell, per part del partit socialista. El seu òrgan oficial, de títol El Periódico de Catalunya, s'ha atrevit a vulnerar l'ordenament legal publicant una enquesta fora de termini, fent veure que l'ha fet el seu rotatiu d'Andorra (Periòdic d'Andorra). Com no, és una enquesta de les que fa tremolar els ciments de la ciència política. Amb una mostra de 600 enquestes, s'atreveix fins i tot a distribuir escons, tota una aberració científica. Per entendre'ns, 600 enquestes a nivell d'estat vol dir que a Lleida o Girona li han tocat unes 10 ó 12 anant bé, i sobre 10-12 enquestes fan distribució d'escons fins i tot.

I curiosament, com no, l'enquesta dóna el resultat que ni haurien somiat les ments dirigents del PSOE, o sigui quasi empat amb el PP, el missatge ideal per mobilitzar la seva gent i contrarestar el que diuen les enquestes reals, que el PSOE s'acosta a la majoria absoluta. Els ha degut de sortir realment barata l'enquesta, un paper en blanc, un bolígraf i una trucada a la seu del PSC-PSOE del carrer Nicaragua perque els dictin el resultat.

I a sobre l'editorial del rotatiu, situada avui a la portada, s'atreveix a posar en qüestió el perquè es prohibeix fer enquestes pocs dies abans de les eleccions, la resposta està en la pròpia enquesta seva i en l'explicació del paràgraf anterior a aquesta. Tota una mostra de cinisme que fa olor a Zaragoza i Iceta.

El PSOE, tan la versió espanyola com la catalana (?), segueixen centrats en un únic missatge, el de la mobilització, res més, cal reconèixer però, que potser estan aconseguint fer moure els seus, tristament, perque em pregunto en quina mena de democràcia estem si un partit aconsegueix fer moure gent sense cap tipus de missatge, cap, simplement amb aneu a votar i la por a l'adversari.

El PP, per altra banda, va erràtic, ara treu a Rato, desesperació sense missatge clar, víctimes del caduc missatge que han fet servir tota la legislatura, que si ETA, que sí l'11-M, que si Espanya es trenca... missatges surrealistes que poden fer trempar a una minoria, però que són repulsius per la majoria i encara fan trempar més a aquesta majoria en contra del propi PP.

A Gràcia hem tingut mercats amb el Trias, concretament el Mercat de la Llibertat, on hem repartit centenars de bosses amb informació, doncs érem uns 15, tots carregats fins a dalt de material. Per la tarda hem fet la clàssica i sempre tan profitosa com caòtica reunió d'informació a interventors i apoderats, caòtica perque tothom pregunta moltes coses, i tothom les vol respondre. Un cop ordenada tota la informació sumministrada surts d'allà com una moto disposat a menjar-t'ho tot, ai dels pobres interventors dels altres partits.

3 Comments:

Anonymous Anònim said...

No voldria desanimar-vos, pero haurieu de llegir el comentari del Xavier Sala-Martin a la Vanguardia. Crec que fa una crítica molt encertada sobre les dificultats que heu tingut per seguir l'evolució del pais. Sort el diumenge perque als partits catalans els hi farà falta. Amb un PSOE per sobre del 170 diputats, resultat mes que probable, la travesia del desert serà molt dura.

08:58  
Blogger Carles Agustí said...

Jaume,

M'he llegit l'article d'en Sala Martín, hauràs de reconèixer que no ho expliqués tot.

Primer de tot és un article amb dues parts, i la primera, que no té desperdici, és sobre perquè no votarà PSC-PSOE, on fa una diagnosi boníssima, que jo he fet també més d'una vegada, i que comparteixo plenament.

La segona part, que és la de CiU, queda clar que ell no parla exactament de CiU, tot i que deixa anar alguna crítica, sinó de Duran. Acaba l'article dient que ell no votarà Duran, no CiU, de fet Sala Martín va fer públic el seu suport a Artur Mas.

I el que diu de Duran ho comparteixo només en part. Crec que Duran té coses bones però també algunes dificultats per adaptar el seu discurs en alguns àmbits on ha quedat una mica rovellat. Així ho vaig dir jo mateix al post http://carlesagusti.blogspot.com/2008/01/per-qu-votar-duran-lleida.html on expressava el meu suport al nostre candidat a Madrid.

13:45  
Anonymous Anònim said...

En primer lloc, lamento no haver pogut acudir al míting final, però la feina es la feina.

Si tens raó, quan dius que els ciutadans acudiran a les urnes a votar nacionalista, però ERC? no crec, per la raons que sempre he manifestat en aquet blog i que seria repetir el mateix.

En canvi si crec que el vot de les persones critiques vagi a parar a CIU.

El morro del PSOE es tal que al dia del últim Debat amb Rajoy, 1 hora abans ja havien publicat unes enquestes dient que Zapatero havia guanyat el Debat.

Dema es Jornada de reflexió, es a dir, la gent ha de valorar les propostes dels partits i votar l’opció que cregui mes adient, encara que, en la intimitat, alguns móvils rebin o enviïn molts missatges sms animant al vot per un determinat partit.

Espero poder felicitar-vos el 10 m en aquet blog

Molta sort

20:43  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home