11 de febrer 2007

Sobre TV3, la seva

D'entrada deixar clar que jo no soc d'aquests que penso que TV3 és absolutament horrorosa, 100% sectària i impossible de veure-la. Alguna cosa d'aquestes hi ha, però no tan hiperbòlicament.

TV3 està molt espanyolitzada i és una eina utilitzada pel tripartit com a desnacionalitzadora, ara bé, no tot és dolent. TV3 té un comportament podríem dir guadianesc, per exemple és sensible a les pressions que li llencem des del Grup Parlamentari de CiU, on hi ha dos assessors que som força obsessos en el control a la Televisió pública catalana, jo i el Jordi Moreso. A vegades es mostra com força neutra i almenys respectuosa amb tot plegat, i segons com, agafa una deriva espanyolitzadora, i socialista sectària que fa por. Moment de pressionar amb tot tipus de preguntes i de mecanismes parlamentaris, i TV3 torna més o menys i no sempre a la situació de respecte.

Deixar clar que no comparteixo el criteri de tanta gent de ni mirar TV3 i passar-se a Tele5 o similars. Primer que cal tenir estomac per mirar Tele5, Antena 3 o aquestes coses, i a més jo ho veig com un exercici de sadomassoquisme, ja que allà sí que tot és en castellà i a nivell espanyol, ni sents a parlar de Catalunya. Flac favor fem al nostre país i la nostra llengua i cultura si deixem de mirar TV3 i engruixim les files d'aquests canals privats encara més al servei dels partits polítics espanyols.

TV3 va ser creada pel Govern nacionalista de Catalunya, entre altres coses, com a eina de reconstrucció nacional. Què millor per arribar a tots els ciutadans de Catalunya que un canal de televisió, a través del qual pots apendre la llengua, conèixer què és Catalunya, la seva història, tradicions... Des de que hi ha el tripartit aquests objectius ja no existeixen, sinó que més aviat s'han invertit.

Com va dir en privat un periodista de TV3 que encara és allà dins "TV3 no serà mai el que era simplement perque no la senten com a seva". I així ha estat. Han girat els objectius com un mitjó, i ara mateix és una magnifica eina de desnacionalització, on el català s'aguanta com a idioma perque l'han heretat, però on es cultiva l'absoluta espanyolització de tot i la frivolització dels elements nacionals catalans, tot ben amanit amb el clàssic sectarisme dels governs socialistes. Alguns exemples comprovables cada dia:

- L'òptica espanyola dels informatius. Fixeu-vos que pràcticament només parlen del Zapatero, especialment del Zapatero, amb Rajoy, tot el que passa a Espanya i Madrid. Com si no hi hagúes política catalana, que certament n'hi ha poca, i TV3 contribueix a l'estratègia Montilla de com menys aparèixer millor, treuen al Zapatero que és qui millor rèdit els dóna. Com fi fóssim a Segovia o Soria.

- La lenta aparició i extensió del castellà. Programes on s'entrevista gent tot en castellà amb l'excusa de que l'entrevistat no entén el català, personatges que parlen en castellà a les sèries de més audiència, cada vegada més anuncis en castellà...

- Català poc cuidat. Faltes d'ortografia infantils en els escrits, errors en la parla, espanyolització de les paraules. Estic fart de sentir a parlar d'AVE i no de TGV a TV3 per exemple.

- Desaparició dels símbols catalanistes. Ja no sentireu a parlar mai dels Països Catalans, i si sentireu a parlar del sud de França referit a la Catalunya nord.

- Identificació amb Espanya, com seguiments inaudits de la selecció espanyola de futbol o altres esports, o del Fernando Alonso. Sentireu a dir més d'una vegada "el nostre país" referit a Espanya.

- Sectarisme amb publireportatges sobre alguna obra concreta de dubtosa notícia que ha fet el Govern o mencions a iniciatives d'ajuntaments sempre del tripartit.

- Apreten amb les nomenclatures, obviament obeïnt dictats concrets dels cervells tripartits. Observeu que sobretot a nivell internacional, però també estatal, tot el que no és esquerra son els conservadors. L'esquerra i els conservadors, o sigui bons i dolents. Els liberals són conservadors?, democristians són conservadors? centristes de diversa mena i procedència són conservadors?, tot va al mateix sac?. Jo ho tinc clar, els conservadors són ells, l'esquerra antiga ancorada en els anys 30 ó 60 del segle passat, aquests són els carques i conservadors, que fan polítiques de dretes com a Barcelona, sense polítiques socials i amb l'especulació per bandera.

Segur que hi ha més exemples. S'em oblidava, gràcies Carod una vegada més.

6 Comments:

Anonymous Anònim said...

Benvolgut Carles,

TV3 ja fa temps que ha deixat de ser la nostra, ara, tal com deia l'altre dia un articulista al diari AVUI, ja no és ni la seva, perquè serveix senzillament a uns interessos creats i ja no té ni una unitat de projecte. Et recomano la lectura d'un parell d'articles de divendres passat a l'AVUI, tots dos sobre TV3. El primer d'en Salvador Cardús i el segon del Desclot. En el cas del primer, i que consti que sempre he estat un admirador d'en Cardús es dedica molt a parlar del tema desnacionalitzador de TV3 i fa una disertació molt encertada sobre la qüestió,però trobo a faltar una denúncia clara de l'ús partidista de TV3 i també de l'ús dels recursos tècnics i estil·lístics que deixen molt de desitjar als telenotícies de TV3. Sembla com si no vulgui anar més enllà... El segon article és el d'en DESCLOT si que entra en el tema de l'ús partidista. Bé, no em vull estendre més.

Som i Serem
http://som-iserem.blogspot.com/

01:17  
Anonymous Anònim said...

Me pregunto como puedes criticar que en una televisión pública,pagada por todos los catalanes, se hable español. ¿Acaso los que tienen esa lengua como materna no son catalanes y no pagan los impuestos como todos?
Por cierto, Cataluña forma parte de España, y la mayoría de los catalanes se sienten españoles. ¿Por qué entonces quieres que se diga algo que es falso en una televisión pública? Si quieres fantasias lo mejor es que te las pagues tu sólo.
Un saludo

12:52  
Anonymous Anònim said...

Hi ha molts problemes tècnics per penjar comentaris, a veure si aquests de blogger ho arreglen.

Aprofito aquest comentari de Som i Serem per intervindre al voltant del programa "Entre Línies" just d'abans d'ahir, com a mostra flagrant del sectarisme de TV3.

El programa comença amb Ramon Pellicer defensant sense embuts que la Llei de dependència no s'ha de recòrrer per conflictes competencials, doncs hi ha molta gent que necessita l'atenció. Acte seguir mostren una sèrie de casos de dependència per sensibilitzar l'audiència.

El que no explica Pellicer és que res té a veure l'aplicació necessària i immediata de la Llei amb si aquesta es recorre o no.

El tripartit ordena i Pellicer i TV3 obeeixen amb els diners de tots.

Pel que fa al segon anònim, avui dia tens 70 ó 80 canals pel cap baix per veure televisió en castellà a Catalunya, sembla lògic doncs que la Televisió pública de Catalunya, si tu vols amb la simple finalitat de protegir la llengua, prioritzi el català.

13:12  
Blogger Carles Agustí said...

Avui mateix, al Telenotícies Vespre, el locutor diu que el Govern esperava amb gran interès dades electorals després de l'atemptat d'ETA etc..., sense dir a quin Govern es referia. Evidentment es referia a l'espanyol. S'esperava amb interès a on, a Segovia o a Catalunya?, ah clar, és que ja som com a Segovia.

Posteriorment han presentat les dades del CIS, i únicament han dit les de PP i PSOE, i s'han quedat tan amples. El que he dit, com si fóssim a Segovia.

Està ple d'exemples del sectarisme de TV3. Convido a denunciar-los.

22:13  
Blogger Carles Agustí said...

Ja en tenim un altra. Avui dissabte 24 a TV3 li tocava retransmetre el partit de futbol Atlètic de Madrid - Real Madrid, partit que segur serviria per millorar les menguades audiències de TV3.

Doncs bé, estan fent un especial sobre La Cubana, amb una bona dosi de llengua castellana per supost.

Mentre, els afeccionats al futbol, ens veiem obligats a veure'l per La Sexta, en castellà per supost.

Caldrà veure les audiències de La Sexta aquest dissabte a la nit, i de TV3.

Començo a pensar que es que realment volen enfonsar-la de veritat.

23:29  
Anonymous Anònim said...

Jo sento molt dir-ho,però cada vegada em miro menys TV3.
Els Telenoticies han perdut en imparcialitat.A les telenovele cada cop són més grolleres, en tots els sentits.El català parlat per els presentadors,poc acurat.L'Albert Om,el qual encara
se'n salva prou bé de la crema,per dues vegades en pocs dies va dir "aplauses" per "aplaudiments"!
Però que voleu fer-hi,si el màxim dirigent del nostre estimat País no té ni el nivell C de català i és aquí des dels 16 anys?

Així de BÉ van les coses...

Anna Maria

12:24  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home