06 de febrer 2007

OPA a Catalunya

En el terreny econòmic hem viscut un dels exemples més il·lustratius i indignants de la relació entre Catalunya i l'Estat espanyol.

Davant una empresa en crisi, que necessitava un reforç extern, com en aquest cas era ENDESA, es produeix una OPA de Gas Natural, que de portar-se a terme hagués convertit l'empresa catalana en un gegant de l'energia amb tamany per fer-se un forat a la primera divisió mundial d'aquest àmbit econòmic.

La reacció de part de la societat espanyola, amb Endesa al capdavant, i el Senyor Manuel Pizarro al capdavant d'Endesa, va ser sorprenent, o potser no tan sorprenent. Barrejant aquesta qüestió amb el debat de l'Estatut, i amb el ràpid recolzament del Partit Popular i la seva caverna - brunete mediàtica, van presentar l'OPA de Gas Natural com una mena d'invasió de Catalunya a Espanya, d'agressió a l'Estat, denunciant el fet amb un estil obertament anticatalà, barroer i d'altres temps. Públicament, l'estratègia seguida per aquests sectors, amb Pizarro de cabdill, ha estat la d'aconseguir qualsevol altra oferta de qualsevol origen i lloc abans que una catalana.

Un Govern socialista a Madrid (Govern amic diuen alguns), amb Ministre català al ram (José Montilla, per tant segons alguns amb la millor situació possible), va intentar de manera escadussera redreçar la situació i afavorir l'OPA de GAs Natural. Ho van fer tan bé que aquesta OPA ha estat impossible. A Montilla se li desconeix cap gestió positiva i un munt d'errors, i Zapatero defensava l'OPA de "boquilla" fins que va vendre Gas Natural en una reunió amb Angela Merkel, a canvi de pal·liar la seva més que qüestionable política exterior.

Zapatero ha avalat i ajudat l'altra OPA, la d'E.On, i Montilla amb el seu silenci també, com a bon defensor que és de Zapatero (no dels catalans) a Catalunya. Trist és el silenci polític i de la societat civil a Catalunya sobre aquest fet, únicament CiU, i de manera massa tímida, s'hi ha pronunciat. En un tema que és mostra d'indignació i conversa popular allà on vagis. La gent potser no entén el tema econòmic, però ha entès perfectament el polític.

I Gas Natural, i els catalans, amb un pam de nas, una vegada més. Hi ha mostra més evident que aquesta del despreci i del sentiment anticatalà que hi ha a Espanya?. És lògic que prefereixin una OPA alemanya a una de dins del propi Estat espanyol?. S'entendria aquesta mateixa situació a qualsevol altre país?. Algú necessita alguna mostra més?. Amb aquests sentiments i aquestes regles de joc algú em pot dir quin sentit té que Catalunya segueixi formant part de l'Estat espanyol? algú em sap dir una sola raó?.

Il·lustratius sobre aquests fets són l'editorial de fa pocs dies de l'e-notícies: http://hemeroteca.e-noticies.com/edicio-1752/editorial/opa-i-anticatalanisme-17966.html i el comunicat de renúncia a l'OPA emès per Gas Natural: http://portal.gasnatural.com/servlet/ContentServer?gnpage=1-10-1¢ralassetname=1-NOT-010207-OPAFINAL&centralassettype=Noticia.