16 de gener 2008

Eleccions espanyoles: Punt de partida


Anàlisi de la situació de partida, possibilitats i estratègies dels partits polítics espanyols i catalans:

PSOE: Estratègicament es va situant en una posició centrada, ocupant el terreny que li deixa el PP, incrementant la seva component de nacionalisme espanyol, per no deixar tot aquest terreny als populars. Estratègicament és una posició òptima per guanyar les eleccions.

La gestió de la primera legislatura de Jose Luís Rodriguez Zapatero ha deixat que desitjar també a nivell espanyol. Com si es notés encara que van accedir al Govern quan no s'ho esperaven. Zapatero ha decebut en algunes Comunitats (Catalunya, Euskadi...) i en alguns temes concrets (afers exteriors, economia, foment, habitatge, polítiques socials, educació...). La gestió de Zapatero, malgrat manté una bona imatge, no li suma, li resta al PSOE, i haurà de combatir-ho.

Malgrat tot, la bona situació estratègica, si saben mínimament construir projecte durant aquesta precampanya, i ajudats per un PP errat, la previsió hores d'ara, és que guanyin les eleccions, si bé per poc.


PP: Ha optat per la via de la dretanització i l'espanyolisme visceral sense caretes. La presència de Pizarro de 2 a Madrid, la probable de Francisco Caja en lloc de sortida a Catalunya, la desaparició de Piqué i en breu de Gallardón, les aparicions d'Aznar... tot són senyals en la mateixa direcció. El PP es presenta com a dreta nacionalista espanyola pura i dura.

Creuen correctament que això no li restarà vots a Catalunya i el País Basc, però potser no s'en adonen que Espanya s'ha modernitzat, ja no és la que era, i el pur cop de garrot ja no val per guanyar les eleccions. Recordem que Aznar va guanyar-les amb un gir al centre que llavors va resultar creïble.

A dos mesos vista, la impressió és que el PP ha errat l'estratègia i no guanyarà al PSOE tot i posar-li les coses difícils per les carències dels socialistes.


PSC (PSOE Catalunya): El sofà a prova. Pitjors circumstàncies no poden concórrer en aquestes eleccions per al PSC-PSOE: El fracàs de Zapatero amb Catalunya, amb l'Estatut al capdavant però totes les promeses incomplertes en la retina de tots els catalans; la grisor, silenci i sotmetiment del Govern català; una cap de llista que més enllà de ser bona professora de dret i tenir bona imatge, no aporta més que el discurs de torn que els estrategues del seu partit li introdueixen al cervell com si d'un CD es tractés, i amb una imatge de sotmetiment a Zapatero absoluta...

Amb tot plegat, si el PSC-PSOE no baixa substancialment aquestes eleccions, poder que tanquem la barraca com a país. Tot i així, bona part del seu electorat, pels motius ja analitzats en aquest blog en anteriors posts, és sòlid, poc polititzat, i votarien un sofà encara que no hagués ni gestionat en 4 anys. Difícilment baixaran dels 19 diputats, però dubto que arribin a 20. Seria la barrera entre el càstig electoral i la baixada nacional de pantalons de l'electorat català i triomf de la teoria del sofà.

La seva estratègia és només una, no en tenen més, d'on no n'hi ha no raja, la por al PP, i el PP ajuda en aquesta estratègia.


CiU: El darrer cicle electoral ha suposat, en totes les eleccions, una lleugera recuperació de terreny per a CiU. Aquestes eleccions no seran una excepció. De la campanya en sortirà si CiU puja 1, 2 ó 3 escons, no crec que més. Cal orientar bé la campanya ara encara amb cert dubte entre dos camins, o el pes concret que han de tenir dues estratègies, una simplement nacionalisme, l'altra en la presentació de CiU i Duran Lleida com una opció centrada, eficaç i moderada davant el fracàs del tripartit, com una tercera via entre PSOE i PP. Jo trio la primera estratègia.


ERC: La qüestió és quant baixarà. El pes d'haver fet President a José Montilla, i en menor mesura de ser al Govern per no gestionar, és molt gran. La gent, el seu electorat, troba a faltar la C malgrat la E d'esquerra ja li està més bé del que pensem. A més, aquestes eleccions no hi haurà el factor Carod del 2004. Tot són condicionants negatius.

A la part positiva hi ha el candidat, Joan Ridao, una de les imatges més serioses i poc contaminades que ERC pot presentar. L'ajuda també el fet que CiU presenti Duran, un candidat que pot fer mal al PSC i al PP, també a ERC, però menys que altres perfils de candidats de CiU.

També la certa remuntada que han experimentat des de l'estiu amb el tema del referèndum del 2014 i l'aparició de Carod al programa "Una pregunta para usted".

De moment, a més, han errat el lema, "un país de primera", just el contrari del que la gent veu avui a Catalunya i sota el Govern d'ERC, és com si no governessin

M'inclino per pensar que ERC baixarà sense rebre una espectacular sotragada, 6 escons seria l'aprovat justet atenent totes les circumstàncies, i crec que en treurà 5 (que ja seria més fracàs) o 6.


PP de Catalunya: Pujarà per una sèrie de factors. Primer perque de més avall no pot partir, i el resultat de només 6 escons del 2004 va venir molt determinat per l'11-M i els seus derivats.

Després han optat per una estratègia que els farà recuperar una mica de vot. És l'estratègia de l'espanyolisme pur i dur, l'anticatalanisme net, obert, sense dissimul.

El PP de Catalunya sempre ha tingut la diàtriba de triar entre dos camins, el de l'espanyolisme radical, que li mobilitza al màxim el 15% de població catalana identificat amb aquests paràmetres desactivant, a més, el fenòmen Ciutadans. I l'estratègia de la moderació i tendència al centre amb certa acceptació del catalanisme molt moderat (Piqué), que li desactiva part d'aquest 15% però teòricament (a la pràctica no és així) li aporta entrades de vot d'altres forces polítiques, bàsicament PSC i CiU.

O sigui, ha d'escollir entre un nombre de vots una mica més elevat però renunciar a fer el sorpasso a CiU o PSC-PSOE, o mirar de fer el sorpasso amb el handicap de desactivar part del seu electorat. Opten per la primera opció, alhora de sumar algun escó més, és la més encertada electoralment parlant. Pot arribar a 9 escons.


ICV: És un vas comunicant amb el PSC-PSOE, si aquest baixa vol dir que ICV ha de pujar. A més Herrera ha sabut moure's bé en la crisi de rodalies i pot fer cert forat. No crec però que ICV, amb imatge de fracàs allà on governa (Saura - Mayol en primer lloc) pugi excessivament. Crec que mantindran els seus 2 escons.

7 Comments:

Anonymous Anònim said...

Personalment, crec que les teves impressions son encertades, esta clar que el 2 pesos pesats d’aquestes eleccions son el PSOE i el PP i las previsions, donen un empat tècnic i els pactes decidiran el cantó on s’inclina la balança.

Per tot i això, es necessari tindre en compte el següent.

1.- A les ultimes eleccions del 14 M, el PP va obtindre 148 escons, desprès del greus fets del 11m.

2.- Qualsevol millora per mínima que sigui del PP, implica un augment de vots de procedència PSOE i veig difícil que el PSOE aconsegueixi de nou 5 punts de diferencia amb el PP, pues part dels 164 escons del PSOE aniran a parar al PP.

3.- Cal tenir present també, que el Percentatge d’abstenció previst, serà alt, i que principalment, vindrà de les persones que han votat al PSOE i dels partits d’esquerra. E clar,que el PP, mantindrà la resposta i fidelitat del seus votants. Això sense contar un canvi negatiu de la economia, una errada greu, un escàndol, un aconteixement important , no acabi de cremar mes del que ja esta actualment al govern i la nau socialista.

4.- Penso que en el pitjor del casos, per al PP seria que el PSOE no obtingues mes de 150 escons això implicaria una diferencia de 10 escons i el PSOE no tindria la majoria absoluta per governar. Rajoy penso que ho esta fe en be (campanya politica) Rajoy te l’abast la victòria mes del que ens pensem.

20:22  
Blogger Carles Agustí said...

D'acord en general. Només discrepo en dos punts.

El PSOE no quedarà per sota de 150, no crec vaja, i si hi queda, Rajoy és President.

Discrepo amb que Rajoy ho estigui fent bé, per mi va errat. El que l'ajuda és la mala gestió de Zapatero i els errors que aquest pugui fer.

10:07  
Anonymous Anònim said...

Quan jo feia al post una reflexió del Rajoy, jo volia fer una comparació amb el que va passar a França.

Sarkozy, va guanyar las Eleccions des de la dreta amb les seves idees molt clares, passava olímpicament de las acusacions de Radical i feixista, des de l’esquerra radical i no tan radical.

L’estratègia del PP, es una fotocopia la campanya electoral francesa de Sarkozy, Zapatero, cuida la seva imatge, apropant-se a Sarkozy i Rajoy planteja una idees i una forma d’actuar al President Francès.

Tens tota la rao i tambe crec que al PSOE es favorit i te una lleugera avantatge per guanyar la final de la champions, jugar a casa li dona avantatge, però el PP mante encara las seves opcions intactes i fen una similitud al futbol, si es posiciona be al camp, defensa be i contraataca am rapidesa, podria donar la sorpresa.

15:03  
Blogger Carles Agustí said...

Estic bastant d'acord, però Sarkozy, més que operacions de màrqueting, va posar sobre la taula una sèrie d'idees molt clares que la gent va entende i compartir, inclús va trencar vells tòpics intocables a França.

Rajoy es mou encara en el terreny del màrqueting i la pura estratègia (dretana en aquest cas) i no li veig les idees innovadores.

09:41  
Anonymous Anònim said...

la veritat es que tens tota la rao, totalment d'acord.

19:31  
Anonymous Anònim said...

Per cert avui he vist que el slogan del PP sera IDEAS CLARAS.

19:34  
Blogger Carles Agustí said...

Això sí que és una veritable mostra d'intenció Sarkozinista, amb la intenció però no n'hi ha prou. Ja veure'm.

00:44  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home