12 de desembre 2007

Resposta oberta a Guillem Espriu sobre el paper dels Consellers Municipals

Al darrer Consell Plenari de l'Ajuntament de Gràcia, des de CiU vam denunciar la inacció política d'alguns Consellers Municipals del Districte. Inacció política fins al punt que creiem que no pocs dels Consellers Municipals del Govern (PSC-PSOE - ICV-EUIA), especialment els nous, no han assumit encara que són responsables de les seves àrees.

El Regidor (Alcalde de Gràcia) Guillem Espriu (PSC-PSOE), va tenir una sorprenent resposta, en comptes de defensar els Consellers, va donar per bona l'acusació de CiU, justificant-la amb el fet que els Consellers Municipals no han d'exercir de responsables de les àrees que els han tocat, sinó simplement vehicular la informació entre l'Ajuntament i els veïns. El més curiós del cas és que no és la primera vegada que sento dir això a Espriu, per a qui el paper dels Consellers Municipals de Govern, és el de simples gestors de la participació ciutadana. Dit d'altra manera, que mentre convoquin cada x temps la reunió de la seva Comissió, ja han complert.

No puc estar més en desacord amb aquesta afirmació i manera de veure del Regidor Espriu i de bona part del seu equip, doncs realment ho porten a terme. Els Consellers Municipals som l'equivalent als regidors de qualsevol poble o ciutat de Catalunya, aplicat als Districtes de Barcelona, en aquest cas a Gràcia, que per cert Guillem, té 120.000 habitants dels quals el teu equip n'és el màxim responsable, i no és poca cosa. Som l'equivalent en tots els sentits, o sigui plenament responsables i gestors de les àrees que els ha tocat gestionar (en aquest cas als que estan al Govern). Això vol dir tenir un pla de treball, unes idees, uns objectius per portar a terme, una avaluació periòdica de l'evolució d'aquests objectius, un equip per gestionar en pos d'aquests objectius, i també les Comissions, a les que s'ha de reunir per informar els veïns i fer-los participar en el procés decisori de tots els projectes.

Tot això és bastant més complex i ample que el simple fet de convocar les reunions de torn per explicar i escoltar els veïns i ja està, sovint sense saber ni tan sols l'ordre del dia de la Comissió o ni conèixer en profunditat els temes que s'hi tractaran. I no parlo per parlar, conegut és dels assistents a les Comissions, el fet que en algunes d'elles és el tècnic de torn qui porta el pes de la reunió, jugant el Conseller Municipal un paper similar al del President del Parlament, o sigui simplement dirigint simbòlicament la reunió.

La gent ha escollit polítics, no tècnics, polítics se suposa preparats per a dirigir les àrees que els toquen.

En qualsevol cas, tinguin clar els graciencs que ara tenen Consellers Municipals del perfil que defensa Guillem Espriu, però tinguin clar també que el dia que a Gràcia arribi la democràcia, siguin escoltades les urnes i governi Convergència i Unió, tindrem Consellers Municipals del perfil defensat en aquest escrit, on paraules com pla de treball, idees, projectes, full de ruta, objectius, avaluació, equip i també participació, seran les que guiaran la seva acció de Govern.