05 de desembre 2007

Plenari de l'Ajuntament de Gràcia: El PAD s'ha aprovat o no?


Les hores prèvies al Plenari d'ahir van ser segurament les més tenses des de que soc Portaveu del Grup Municipal de CiU a Gràcia. I és que això de ser força decisiva des de l'oposició, amb un Govern en minoria, òbviament dóna molt joc.

El cert és que fins ben poc abans de començar el Plenari no sabiem el sentit del nostre vot al PAD, múltiples factors entràven en joc.

En un Plenari clarament marcat pel Pla d'Actuació del Districte (PAD) en destaco:


EL PAD: L'HEM APROVAT O NO?

Un moviment de darrera hora va provocar el pas d'ERC del No al Sí, permetent això per si sòl l'aprovació sembla que inicial del PAD. Les raons que porten a ERC a aquest canvi de postura són un misteri, doncs són desconegudes i ni tan sols van ser exposades i defensades pel seu Portaveu Àlex Lopez.

Bé, el canvi de sentit del vot el justifiquen en base a un text introduït a la capçalera del document, on es parla de reobertura del PAD per tal de culminar el procés de participació i acabar de rebre i negociar les aportacions de la societat civil i dels partits de l'oposició. Això tindria sentit sempre i quan ratifiquessim aquest nou procés en votació en un nou Plenari, extraordinari hauria de ser en aquest cas, única fórmula vàlida per ratificar un PAD.

En aquest punt però la cosa ja no estava gens clara, no deien el mateix la gent del PSC-PSOE i els d'ERC, els primers donaven per aprovat definitivament el PAD, i els segons no, sense concretar la fórmula de com es ratificaria finalment el PAD.

El temps dirà si això d'ahir va ser una pantomima i a ERC li han pres el pèl, o pel contrari realment reobrim el procés i l'acabarem ratificant com cal.

Aquesta incertesa i el fet que finalment quedin recollides el 50% de les nostres aportacions, ens va portar a l'abstenció, tot i la inconcreció, poca valentia en aspectes clau (urbanisme, polítiques socials) i la increible absència dels aspectes relacionats amb seguretat al PAD, el qual ni tan sols parla d'okupes, violència, aldarulls, okupacions, botellots, sorolls... com si això no fóssin problemes de Gràcia.

A pesar de tot, gràcies a les aportacions de CiU, s'obre una porta d'esperança per als afectats pels Tres Turons i el Pla de Mobilitat, ja que el Govern es compromet a renegociar la seva postura; els veïns de Travessera de Dalt veuran com una realitat aquest mateix mandat la reducció de carrils; s'acabaran les obres de Lesseps; s'iniciaran per fí les de Bolívar; obrirem i integrarem al barri el Park Güell acabant amb la sinistralitat i tancament de la zona òbaga del parc; els veïns de la Salut tindran àrea verda igual que els de Gràcia, acabant així amb el drama de l'aparcament; s'obrirà una oficina d'informació al consumidor que vetllarà pels seus interessos i pel compliment de normatives al comerç; s'incrementarà el personal de serveis socials del Districte; tindrem 6 noves escoles bressol, i es buscaran locals per als carrers de la Festa Major.


LA PITJOR ESTRATÈGIA

Sabíem que a Barcelona l'equip de Govern: PSOE + ICV es nega a debatre les propostes de l'oposició, sabíem que aquest problema arribaria a Gràcia, i ahir va arribar. Tot i saber-ho no surto de la meva estupefacció i indignació. Però com pot ser que el Govern es negui a debatre i acceptar les propostes de l'oposició que hagin assolit majoria en votació?, hi ha quelcom menys democràtic?, com es pot permetre això inclús des d'un punt de vista legal i jurídic?. Des de quan i a quin lloc un partit polític no pot presentar la proposta que li dongui la gana per veure si s'aprova?. Estan jugant amb un fet tan important com la pròpia democràcia, ho trobo increible.

Dit això crec que segueixen la pitjor de les estratègies possible, negar-se a debatre i abstenir-se en aquestes votacions polèmiques, abstenció que simplement provoca que precisament s'aprovin les propostes que tan els molesten.


COMISSIÓ SOBRE EL FENÒMEN OKUPA

Fruit d'aquesta increible estratègia de l'equip de Govern, vam aconseguir tirar endavant la nostra proposta de creació d'una Comissió a Gràcia per tractar el fenòmen okupa. Menció especial per al Conseller de CiU Víctor Cullell, que ja s'està convertint en un referent en el tema.


CESSIÓ DE LOCALS PER LA FESTA MAJOR

També va rebre resposta positiva, en aquest cas de viva veu per part del Regidor, la brillant proposta del nostre Conseller Eugeni Rodoreda, de que l'Ajuntament cedeixi els seus locals per a ús dels carrers de la Festa Major, posant especial èmfasi en la Cibeles i la Violeta.


I amb això acabava un Plenari llarg, però no tant llarg com esperàvem, quasi 4 hores va durar.