03 de desembre 2007

Un dia històric

Els dies abans d'una manifestació d'aquest tipus vas analitzant qualsevol detall per veure si la cosa va bé o no:

- Dues setmanes abans de la mani. Se'n parla però no rebo convocatòries ni en paper, ni correu electrònic, ni SMS. Per mobilitzar tanta gent cal engegar la maquinària almenys 15 dies abans. Faltant-ne només 8 no la notava engegada. Mal senyal.

- Falta una setmana. La crida d'Artur Mas, també la d'ERC, ICV etc... a participar a la manifestació converteix aquesta en pràcticament primera notícia política. Els qui no hi volen participar apareixen a la defensiva. Bon senyal.

- 5 dies per la mani. La cosa canvia de cop. Ara sí es reben convocatòries, circulen e-mails, la gent en parla, mediàticament la cosa va pujant de manera accelerada.... Bon senyal.

- 4 dies per la mani. Arriba algun missatge de que la gent de BCN i voltants està trempada per la mani, però el territori està més fred perque veu el tema com molt "barceloní". Mal senyal.

- 1 dia per la mani. Un dels factors que diferencia una mani diguem-ne normal, d'una d'aquestes massives de centenars de milers de persones és si hi ha mobilització entre amics meus de fora de la política, bastant aburgesats en aquest sentit. N'hi ha dos que hi van segur, després m'assabentaré que algun més també hi va. Bon senyal.

- 1 dia per la mani. Arriba alguna xifra de mobilització interna d'alguna comarca discreta, per no dir fluixa. Mal senyal.

- Dia de la mani. L'assistència al Consell Nacional de CiU a Barcelona és molt bona, per sobre del previst. Bon senyal.

- Dia de la mani. No veig les primeres banderes, o sigui gent que va a la manifestació segur, fins la part alta de Les Rambles, camí de la manifestació. Mal senyal.

- Dia de la mani. Per Canaletes comença a haver-hi ambient, però ni molt menys col·lapse com podia preveure's. Observo una Plaça Catalunya només plena a la banda mar, i gent però no aglomeració a la banda de muntanya. Mal senyal.

- Dia de la mani. Arribo amb la meva família al bloc de la manifestació de CDC - CiU, que ha avançat la posició prevista i es situa a Plaça Catalunya - Portal de l'Àngel. Espectacular. És el bloc més nombrós de carrer, banderes, cares conegudes i no conegudes. No se veure el principi, i amb prou feines en distingeixo el final d'aquest bloc. Bon senyal.

- Dia de la mani. L'aglomeració i el coll d'ampolla que suposa Fontanella provoquen que comencem a arrencar a les 18h, en comptes de les 17h. 1 hora de retràs. S'hi va afegint gent i més gent, i més gent. Per mi és un error haver fet aquesta manifestació amb inici a Plaça Catalunya - Fontanella, petits per l'aglomeració prevista, cal fer-ho en carrers més amples, Gran Via, o Diagonal - Passeig de Gràcia per exemple. Potser els organitzadors no esperàven inicialment tanta gent. Bon senyal.

- Dia de la mani. Ens arriben informacions que la meitat de la manifestació ha passat ja per Via Laietana a l'alçada de Plaça Sant Jaume i nosaltres encara no hem arrencat de Plaça Catalunya. Impressionant. Bon senyal.

- La imatge espectaculat la trobem al girar Fontanella cap a Via Laietana. El fet que sigui baixada, i la meva alçada particular, em permetem veure perfectament una Via Laietana a rebentar, de dalt a baix tota plena. Quan ja érem cap a baix de Via Laietana, giraves la vista i seguia de dalt a baix a rebentar de gent. No cal que m'expliquin més. Això ha estat un èxit total. Bon senyal definitiu.


LES XIFRES
La Via Laietana ha estat plena durant moltíssima estona tot i que la gent anava circulant. Això vol dir que s'han omplert tranquilament 3 ó 4 Via Laietanes, des de Plaça Catalunya fins abaix. per tot plegat, l'aspecte general etc... Aqui hi havia segur més de 200.000 persones que diu la Guàrdia Urbana, Uns centenars de milers segur. 400.000, 500.000, 600.000 potser. Soc incapaç de saber-ho, en qualsevol cas moltíssims. Un percentatge considerable de la població de Catalunya a anat a la manifestació pel dret a decidir en infrastructures, i en general.


UN ABANS I UN DESPRÉS
Per mi aquesta manifestació suposa un abans i un després en dos sentits: Societat catalana i CiU:
A nivell de societat catalana perque suposa el despertar d'aquest preocupant letàrgia en que estàvem sumits.

A nivell de CDC-CiU per la recuperació de la mobilització social com a eina política. Ens treiem de cop uns quants tics de Govern més i sortim al carrer, amb un èxit impressionant. Milers i milers de persones al bloc de CiU, amb cares conegudes, no conegudes, i recuperació de diverses cares que feia temps que no veia. Ens treiem de sobre algunes pors, i descobrim que hi havia ganes i que la nostra gent respon. Això ens pot portar a més fites i reptes en aquest terreny. Llàstima que ens falta recuperar experiència en manifestacions i el bloc de CiU a la mani queda dividit en dos, partit per la meitat, per la incursió al mig de la gent de Catalunya Acció.


EL RESSÒ
Silenciar-ho és de jutjat de guàrdia, de dictadura bananera, i evidentment no es silencia. Ara bé, la desgraciada i lamentable mort d'un Guàrdia Civil a mans d'ETA dóna l'excusa perfecta a TV3 i els homes de Bolaños, per fer d'aquesta notícia, que tot i que afecta, passa ben lluny de Catalunya en tots els sentits, la primera dels Telenotícies, deixant vergonyosament la manifestació com a segona.

A això mateix s'hi abonen els mitjans de comunicació espanyolistes que amb prou feines parlen en portada de la manifestació (vergonyosa la manipulació en titular i xifres d'El País). Els mitjans de comunicació normals s'en fan bon ressò, tot i que el Periódico en disminueix l'abast.

En suma, ressò correcte, però limitat per culpa de l'altra notícia, que alguns aprofiten per minimitzar la manifestació.


I ARA QUÈ?
1- La societat catalana està viva i disposada al que calgui?.
2- Si les coses no canvien portem un camí que ens porta directes a l'autodeterminació?.
3- Seguirà ZP fent oïdes sordes?.
4- Rebrà vot de càstig el PSC-PSOE a Catalunya? (seria l'altre senyal de despertar de la societat catalana).
5- Tindrà alguna conseqüència directa immediata a l'escena política?.
6- Caldrà preguntar a un senyor concret com pot ser que amb la majoria de catalans a favor del dret a decidir, i amb CiU, ERC i ICV a la manifestació, majoria clara també al Parlament de Catalunya, inclús prescindint d'ICV, el President de Catalunya sigui l'espanyolista Montilla, del PSOE. Passarà alguna cosa en aquest sentit?.

La meva opinió sobre aquests 6 temes:
1- A la seva manera sí.
2- Sí.
3- Sí.
4- Una mica més del que es pensa i preveuen les enquestes sí, però no el que mereixeria.
5- Potser algun gest però sense canvis de fons.
6- No.

2 Comments:

Blogger garmir said...

Hola:
és bó, situa l´eix Nacional com a comú denominador de nou dels catalans enfront de la dualitat dreta-esquerra que alguns tracten d´implantar.

17:10  
Blogger Carles Agustí said...

Sí, és una de les grans conclusions i resultats de la manifestació.

21:36  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home