1 any de Govern Montilla
Montilla, el PSC i entorns mediàtics i polítics, han aconseguit que aquesta data passés pràcticament desapercebuda. Poc deurien tenir a explicar si el que es busca és que passi desapercebuda.
El cas és que a nivell de societat civil catalana també va passar desapercebuda. El que en molts països del món hauria estat milers de persones manifestant-se i recordant de moltes maneres la infàmia d'aquell moment, a Catalunya va passar desapercebut el primer aniversari en que, per primera vegada a la història de Catalunya, una persona d'obediència espanyola assumeix la presidència del nostre país, i sense haver estat votat pels ciutadans.
Podria escriure's molt sobre la reacció catalana, ja se n'ha escrit. No és una reacció immediata. La societat catalana s'empassa el que sigui com si res no passés, analitza, calmadament estudia, i al final, d'una o altra manera reacciona. Ja reaccionarà. Crec sincerament que a CiU hem contribuit a normalitzar aquesta situació anormal que es viu a casa nostra, acomplexats per les crítiques que rebiem d'estar enfadats i no acceptar les regles del joc democràtic, vam plegar veles i vam contribuir a apagar la flama de la infàmia d'aquell moment. Excés de responsabilitat, com sempre.
Del balanç d'aquest any 1 Montilla, em costa trobar-hi coses positives, i us asseguro que miro de fer l'anàlisi com a ciutadà català normal, i no com a polític implicat en el projecte convergent, però tot i fer-ho així, em costa molt, moltíssim trobar-hi aspectes positius.
De manera esquemàtica, i per no fer més llarg un post inevitablement llarg:
Grans línies d'actuació:
- El pecat original de ser el primer President espanyolista de la Generalitat sense haver estat votat a les urnes plana i pesa molt sobre la tasca d'aquest Govern. Sempre hi és present aquest anàlisi faci el que faci el Govern.
- Silenci. És una de les característiques del nou Govern i especialment del seu President. En contrast amb el Dragon Khan maragallià, Montilla va imposar el silenci, que amaga el follón constant del tripartit 1, però també amaga moltes coses.
- Reculada. Catalunya ha reculat en tot: En respecte a la resta de l'estat, econòmicament, en estat d'ànim, en orgull, en infrastructures, nacionalment. Aquesta sensació és, a més, generalitzada i interioritzada pels catalans.
- Submissió. Res no es fa aquí que pugui molestar al PSOE. El Govern espanyol del PSOE fa i desfà aqui el que vol amb el silenci còmplice del Govern català.
- Manca de lideratge. Montilla no és un lider, és un polític molt mediodre en tots els sentits que s'ha trobat on s'ha trobat per circumstàncies de la història. No lidera, no transmet lideratge i el país ho nota. La pretesa imatge de bon gestor que els seus assessors miren d'introduir a la societat fins i tot amb èxit parcial, no es veu manifestada de cap manera amb fets palpables, reals i concrets.
- Rebaixa de la institució. El respecte, l'alçada, l'orgull amb que vèiem els catalans la nostra institució d'autogovern i el nostre President, han quedat clarament rebaixats pel tot s'hi val del tripartit.
- El caos. Apagades, rodalies, TGV, aeroport. La viva imatge del caos amb l'increible silenci de qui ens governa.
- Polítiques socials: Era el gran identificatiu d'aquest Govern. Algú em pot dir una sola mesura clara d'aquest Govern en polítiques socials?. Algú ha notat res en la seva vida particular?.
- Manca de projecte: Més enllà d'anunciar-nos polítiques socials, on anem?, quin és el projecte?. Més quan hi ha tres projectes diferents en el sí del propi Govern.
- Estatut: Naufragi a la vista. Ha respectat Zapatero l'Estatut sorgit del Parlament?, s'està aplicant?. Lluita Montilla per la seva aplicació?.
- Desnacionalització: Pedra a pedra, maó a maó, l'objectiu és desfer tot allò que de construcció nacional va fer CiU i Pujol (TV3 i la crosta nacionalista, entrada de l'estat a les institucions catalanes, normalització del castellà com a llengua d'ús a la Generalitat, desmantelament de l'estructura exterior catalana...).
A la part positiva:
Menys soroll: El silenci comporta, evidentment, menys soroll. Aquell batibull constant del tripartit 1 sembla haver-se apaivagat, cosa que agraeix la societat, l'economia i la pròpia gestió política.
Millor coordinació: Sensació de millor coordinació entre els responsables del Govern i del funcionament en sí del Govern.
Actuacions sectorials
Les amenaces de Presidència: Insults, amenaces i cartes mafioses destinades a periodistes és el que surt de l'entorn, radicalment espanyolista, de Montilla a Presidència.
Absència de polítiques socials: Ja remarcada més amunt.
Conflicte al camp: Conflicte permanent al món de la pagesia. Absència d'una política clara.
Problemes a l'educació: Trontolla el model educatiu català per les amenaces i pressió a l'escola concertada i privada, la manca d'eficàcia i inversió, i la no aplicació, per pensaments ideològics ancorats als anys 70, dels principis de cultura de l'esforç i autoritat dels mestres.
Problemes a la Sanitat: Trontolla també el model, fins ara modèlic. Manca de professionals, vaga de metges, ambulàncies insuficients, col·lapses...
DURSI: La desaparició del Departament d'Universitats , Recerca i Societat de la Informació, deixa sense atenció, davant l'estupefacció del sector, les universitats, la recerca i la societat de la informació a Catalunya.
Interior: Els qui ancorats en ideologies caduques del maig del 68 veuen la policia com quelcom repressor representant de la burgesia opressora, ara controlen la polícia. Caos i conflictivitat constant que, sens dubte, ha d'afectar a l'eficàcia.
Infrastructures: Sense comentaris. No calen.
A la part positiva:
Cultura: S'ha redreçat, en part i sense evitar la pertinent dosi d'espanyolització, el desgavell i autodestrucció de l'època Mieras. El Conseller Tresserras sembla una de les ments més preclares del Govern.
3 Comments:
Poca cosa puc dir, penso que ja ho has dit tot, però afegiré un parell de coses.
1.s’han carregat, des de el mandat de Maragall (tripartit ) tot l’equip ,o els han deixat sense competències, el Departament de salut laboral pel que fa al riscos Psicosocials, aquet Departament creat duran el mandat del Honarable President Pujol ,depenia del Departament de Treball.
2.El president de CiU i futur President de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ja ha reclamat per activa i per passiva, que el President Montilla plantes cara ja al Govern Central i treballi ja de una vegada per els interessos de Catalunya, sincerament penso, que es un “mandao” i es un subordinat del Govern central, per tant , no farà res que el altres no vulguin, o sigui rebre ordres del seus superiors.
Montilla es un míssil del Govern pels interessos de Catalunya, això si, la feina i la cadira la te segura.
Segurament no va passar res l’aniversari de la presa de posició del Montilla, entre altres coses, per que el ciutadà de peu, inclòs el votant convergent, no comparteix aquesta visió tan partidista i catastròficament esbiaixada.
Respecte al tema de l’elecció de Montilla crec que valdria la pena que et llegeixis l’Estatut. Segurament augmentarà la teva cultura personal i evitarà aquests errors bàsics. A Catalunya els ciutadans triem diputats i els diputats trien un President. Per ser president doncs, s’ha de comptar amb la meitat mes un dels Diputats. I per això el Sr. Montilla es President. Per tant normalitat democràtica absoluta. I si no t’agrada, per més que t’esforcis, no et queda altre remei que acceptar el que la sobirania popular ha decidit. Els intents de deslegitimar la situació, no fan si no allunyar la gent encara mes de la política. Les regles del joc son les que son, no les que alguns poden haver volgut cuinar a la Moncloa. Afortunadament, ningú que te poc mes d’un terç dels diputats pot imposar res als altres dos terços de país. Només faltaria!!!.
Les enquestes demostren que no l’encertes gaire. Si mes no, la teva visió no te un gran predicament entre el poble de Catalunya.
En fi, s’acosten moments encara mes complicats pel país, que s’han d’afrontar amb valentia i amb realisme i no des de la rancúnia. Vosaltres sabreu que voleu aportar la pais. Espero que sigui quelcom mes que un Ministeri a Madrid, cosa que no lligaria massa amb els que volen independitzar el país.
Benvolgut Jaume,
Em deixa tranquil que no hagis sabut rebatre ni un sòl dels arguments sobre la gestió del primer any de Govern Montilla, i fas menció únicament a l'embolcall de tot plegat.
Alguns comentaris sobre aquest embolcall que comentes:
1- Ni jo, ni crec ningú, qüestiona la legalitat de l'elecció de José Montilla, però sí la legitimitat. Les urnes van votar clarament un altra persona, i en clau nacional catalana, i ens governa el que no van votar i un espanyolista. Legal sí, resultat d'escoltar les urnes no.
2- És una realitat demoscòpica, no opinió meva, que la majoria de la població catalana no ha entès que guanyin uns i governin uns altres. Escolta aquest argument pel teu entorn i el sentiràs un munt de vegades.
3- Intueixo que aquest argument no l'entendràs, però pels creiem en Catalunya com a nació lliure, el fet que per primera vegada a la història ens governi un personatge d'ideologia espanyolista és un fet d'una gravetat i trascendència històrica sense precedents. Més quan les urnes van demanar exactament el contrari.
4- Avui dia a Catalunya, algú amb 1/5 dels diputats del Parlament i perdedor de les eleccions, està imposant la seva política a Catalunya gràcies als vots regalats d'alguns.
5- No se a quines enquestes et refereixes. En qualsevol cas les darreres publicades parlen del tripartit pràcticament trencat i d'un índex d'acceptació d'un Referèndum d'autodeterminació de Catalunya sorprenentment positives. No entenc per tant a que et deus referir.
6- La teoria de la CiU que perdent el Govern es desfaria perque necessita el poder per sobreviure, em sembla que fa anys que ha quedat ja desmuntada. Et recordo que a les eleccions en que CiU havia de desaparèixer perque no hi havia Jordi Pujol i perque ja no governava, resulta que les va guanyar incrementant el nombre de diputats i amb 100.000 vots de diferència. I els qui havíem de succeir CiU van perdre 150.000 vots i 2 diputats. Evidentment amb això et contesto el tema Ministeri.
Publica un comentari a l'entrada
<< Home