06 de març 2009

Consell Plenari de l'Ajuntament de Gràcia: Cadascú al seu lloc

El millor resum del Plenari d'ahir de l'Ajuntament de Gràcia és la sensació de que es va posar cadascú al seu lloc.

Van rebre de valent els Consellers de Govern que no fan res, en especial Alícia Fernàndez per joventut i David Companyón per Serveis socials. I això ja és opinió meva, estic molt content del paper del Grup de CiU ahir, gairebé tots van parlar, gairebé tots protagonitzàven algun punt del Plenari, i tots, no només s'en van sortir, sinó que van demostrar coneixement de la matèria, habilitat política, dialèctica i van assolir els objectius marcats.

Crec que tenim un equip preparat per governar Gràcia i clarament, molt clarament, millor i més disposat que l'actual equip de Govern.

Aspectes destacats d'ahir:


Grup de treball canvi de nom carrers

Es va aprovar la nostra proposta d'acord de creació d'un grup de treball d'experts per abordar el canvi de nom pendent d'alguns carrers de Gràcia encara amb noms franquistes o que no responen a res (Secretari Coloma, Ramiro de Maeztu). Aquesta proposta ordena i aborda tot el soroll dispers que hi ha sempre a Gràcia en aquest camp.

Tres Turons

Era el punt estrella del Plenari. El van retirar perque a Horta encara no es presenta. Potser això demostra que a Horta estan sent una mica més curosos amb aquest tema que a Gràcia.

ICV

Certament ahir vam tenir un conflicte polític i dialèctic amb els dos Consellers d'ICV-EUIA a Gràcia, però és que hi ha coses que arriba un punt que no es poden deixar passar.

Les tres Comissions que porten, ja ningú recorda quan es van reunir la darrera vegada (mobilitat), o simplement no es reuneixen (serveis socials i accessibilitat). Això implica activitat zero en aquests camps. O més sorprenent encara, sí activitat a mobilitat, amb l'abordatge de més superilles, sense que s'hagi informat als veïns de res, perque la Comissió de mobilitat no s'ha reunit.

El colmo de tot plegat el trobem a Serveis socials. Precisament en un mes on Gràcia ha estat portada d'un mitjà de comunicació nacional per les anomenades cues de la gana, i en l'únic àmbit on tenim algunes competències per abordar les necessitats socials derivades de la crisi, el Conseller David Companyón d'ICV-EUIA, que no ha reunit encara la Comissió de Serveis Socials i que té gestió desconeguda en aquest àmbit, es va permetre fer conyeta i frivolitzar sobre aquestes cues. Evidentment la nostra reacció va ser dura i vam demanar rectificació o dimissió.

El coneixement de la matèria i capacitats de la nostra Consellera Esther Padró, va acabar de posar en evidència ICV, i per extensió tot el Govern, en la gestió de les polítiques socials a Gràcia.

Polítiques de joventut
El passotisme en la gestió de la Consellera Alícia Fernàndez (PSC-PSOE), que ha acabat literalment liquidant la Comissió de joventut, va ser ahir objecte de múltiples crítiques per part de tots els grups de l'oposició. El missatge per Fernàndez és clar, o espavila o això no pot ser.
Guillem Espriu
No s'en surt amb els informes de gestió. Ahir novament pèssim. Només li recordo un de bó, cosa que vaig destacar en aquest blog. Quan es limita a llegir els papers que li han preparat no s'en surt. Té capacitat per fer un informe de gestió més de memòria que de paper. Va estar millor Carles Maggi a la Comissió d'Urbanisme presentant el balanç dels 3 mesos que Espriu ahir.
Cal reconèixer però que va estar brillant en la resposta a la provocativa intervenció d'una mena de representant de Ciutadans.
L'aparició de Ciutadans
Des del públic va haver una intervenció d'una persona que fa pensar que Ciutadans feia acte de presència per primera vegada a Gràcia, tot i que no es va identificar com a tal, però com si ho fés. És una notícia trista que a Gràcia, territori català i catalanista, aparegui una mostra d'autoodi, per minoritària i surrealista que fós.
Responia perfectament al patró de Ciutadans, ràbia i autoodi sense arguments. La Senyora va demanar la possibilitat d'escolarització en llengua castellana, alhora que apel·lava a la importància de conèixer el català i el castellà i alhora que s'expressava només en castellà endevinant-se-li que no sap ni un borrall de català ni li importa el més mínim. Tot un cúmul de contradiccions digne d'una pel·lícula de Groucho Marx, i que així de surrealista va quedar allà al mig.

2 Comments:

Anonymous Anònim said...

Benvolgut Carles,

et torno a respondre el mateix que et vaig dir al Plenari: Fas demagògia i la demagògia es fa quan no es tenen arguments. Dir que vaig frivolitzar sobre la pobresa és simplement mentir. Jo vaig ironitzar sobre tu per vincular la pobresa i la reunió d'una comissió de districte. I t'ho torno a dir: els treballadors i treballadores del Districte estan fent una feina dura i encomiable cada dia (juntament amb moltes entitats al barri que es preocupen per fer la vida una mica més fàcil a aquells que viuen per sota el llindar de la pobresa) i, per molt que et sobti ho fan sense estar a les ordres del conseller Companyon. Demanar la meva dimissió és una autèntica "boutade", per poca sustància.

Dir que un diari ha tret una fotografia amb "les cues de la fam" a Gràcia i lligar-ho amb el fet que el "conseller Companyon no reuneix la Comissió de Serveis Socials" és com diuen els castellans "confundir el tocino con la velocidad".

L'Ajuntament de Barcelona i mitjançant la regidoria de Serveis Socials d'en Ricard Gumà (ICV-EUiA) ha augmentat com mai els recursos destinats a combatre l'exclusió social amb programes d'inclusió, comunitaris i d'inserció laboral. Senyors/res de CiU, com mai. I això ho ha estat per la política d'ICV-EUiA i el seu compromís de "Pobresa Zero".

Per altra banda sembla que la meva resposta va ser "dura" (?), perquè? Perquè us vaig dir que qui genera la pobresa, l'exclusió és un sistema econòmic que quan no pot explotar la força de treball i treure profit d'una persona la llença a l'atur o com hipocritament denuncies a "les cues de la fam"? Senyors/res de CiU és el sistema econòmic capitalista, no el conseller Companyon per incompetent que fos.

Però, ai las! La Comissió de Serveis Socials té data de reunió, el proper 24 de març a les 17h. És aquest anunci el que tant et va molestar? Que ja estigués convocada?

Carles, crec que t'equivoques, jo no soc ni el conseller d'economia, ni el conseller d'assumptes socials de cap govern amb poders executius. Tu saps bé quin poders té un conseller de districte i feu malament en posar a la diana als consellers de districte.

En tot cas ens veiem el 24, espero que amb propostes i no amb un atac al conseller de serveis socials. Totes les propostes positives que porteu seran ben rebudes.

Salut!

P.D.: El grup municipal es diu ICV-EUiA, no ICV.

19:12  
Blogger Carles Agustí said...

Benvolgut David,

Primer de tot un aclariment:

Els posicionaments de CiU expressats l'altre dia al Consell Plenari per part meva com a Portaveu, són fets sempre en el terreny polític, i mai en el terreny personal. Es pot observar en aquest mateix blog, en els posts fets després de cada plenari, on he destacat més d'una vegada la teva vàlua política, que considero una de les millors de l'actual equip de Govern.

De la mateixa manera et faig aquests comentaris des del màxim respecte personal que em mereixes, però amb la necessària claretat poítica.

Dit això contesto algun dels teus comentaris:

Primer de tot situem la cosa. La teva resposta clarament desafortunada, va ser la que entre rialletes vas fer conyeta de la gent que passa gana fent cua per recollir menjar a Pompeia. Va ser després de la meva resposta que vas dir això del capitalisme.

Per tant no em va molestar cap comentari del capitalisme, per començar perque encara no l'havies fet, em va molestar la rialleta conyera parlant de les cues de la gana, venint d'algú que ni tan sols ha estat capaç de reunir la comissió que pertoca per parlar-ne i que se li desconeix qualsevol gestió en aquest àmbit. I et puc assegurar que no només em va molestar a mi, sinó a la totalitat del meu grup i més d'un missatget vaig rebre des del públic en aquest sentit. La resposta va ser la justa davant d'una intervenció tan desafortunada.

Alguns comentaris dels que fas en aquest escrit, destil·len el clàssic desfassament que pateix l'esquerra antiga avui dia, l'esquerra antiga que tenia sentit als anys 30 i 60 del segle passat però que està absolutament desfassada avui dia, i a les urnes em remeto.

Primer. La política no és el Barrio Sésamo, on tot es resol amb un dreta - esquerra, amunt - avall, davant - endarrera, sinó que és una mica més complexa. Jo i CiU no som la dreta i per tant capitalista, i per tant rics, i per tan empresaris, i per tant... enfront teu que ets el treballador, per tant l'esquerra, per tant oprimit per mi, per tant tens la raó.... tot és bastant més complexe.

Ni tu ni EUIA sou esquerra (a la gestió em remeto), ni CiU ni jo som dreta. Als meus orígens familiars i a la heterogènia composició de la militància de CiU i la seva tradició i gestió socialdemòcrata em remeto.

Afegim que qui governa en aquests moments a Catalunya, a Gràcia i a Barcelona ets tu i el teu partit, no jo i el meu, per tant es fa díficil culpar al que no governa, i no l'absoluta inoperància del que governa.

L'altra rancietat que destil·la el teu comentari és el de la gestió. La gent autoanomenada d'esquerres creieu que teniu la raó i punt, i aquesta superioritat moral que us atribuiu, creieu que no fa necessària la gestió, amb ser-hi ja està tot fet, perquè sou d'esquerres i per tant els bons, i sinó vé la dreta i per tant els dolents.

Doncs no. A banda de tenir idees cal gestionar. Cal tenir objectius polítics, plans d'acció per implementar-los, polítiques de seguiment i polítiques d'avaluació sobre com s'han aplicat.

I sí, tu ets el màxim responsable en política social de Gràcia, perque n'ets el Conseller de Govern de Gràcia en aquesta matèria. Com en Maggi ho és en urbanisme, el Vinyals en esports i comerç o l'Alícia en jovetut. Qui és sinó? els tècnics?.

Sou vosaltres i a vosaltres se us jutja. Als governs es governa, no s'hi està simplement amb la suposada raó ideològica.

I a vosaltres us jutjarem, individualment cadascú a la seva àrea. I així assumirem CiU el Govern de Gràcia, treballarem com t'he dit, i així espero que ens jutgeu, cadascú a la seva àrea. Faltaria més.

De les escasses competències del Districte, serveis socials és dels també escassos terrenys on podem fer alguna cosa per atendre la gent que pateix la crisi. I sincerament, disculpa, però desconec completament quina és la teva gestió en serveis socials. I l'Esther Padró, que porta aquest tema, i n'és experta, i treballa professionalment en això, ni sabia que tu eres el responsable.

A CiU tenim un programa electoral per Gràcia de certa extensió, hem treballat el PAD que hem pactat amb vosaltres, tenim gent, idees i projecte, pots estar-ne segur.

Dit tot això, qui té projecte i qui fa demagògia?

Ens veurem el dia 24, per fí, 2 anys després, i debatrem idees i propostes, que nosaltres en tenim, caldrà que vingueu amb quelcom més que allò de "jo soc d'esquerres, per tant el bó, i per tant no em cal governar per justificar res, doncs els altres són els dolents perquè no pensen com jo i per tant són la dreta".

23:48  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home