25 de febrer 2009

Eleccions basques i gallegues. Anàlisi i pronòstic


Euskadi
Les eleccions, tan a nivell polític com sobretot de resultat electoral, venen marcades per la prohibició i no presentació segur de cap candidatura abertzale radical. No hem d'oblidar que la marca de Batasuna (EHAK) va treure 9 escons l'any 2005.
La clau és com es repartiran aquests 9 escons. Sembla que bona part d'ells aniran a l'abstenció o al vot nul, havent un traspàs mínim cap a les altres forces nacionalistes, Aralar, EA i PNB.
Això desvirtua ja per si sòl el resultat plenament democràtic de les eleccions basques del proper 1 de març, doncs en haver quedat exclosa una força abertzale, el bloc abertzale perd pes, i per efecte indirecte el guanya el bloc espanyolista que conformen PP i PSOE, que només d'aquesta manera poden sumar més que l'altre bloc, i només d'aquesta manera és com Patxi Lopez, amb els vots del PP i molt probablement sense ni tan sols guanyar les eleccions, pot assolir la Lehendakaritza.
Per tant seria una arribada a Ajuria Enea dels socialistes bascos molt per la porta del darrera i amb cert tufillo a no plenament democràtic. Em recorda alguna cosa.
Dit això és cert que el PSOE d'Euskadi té una perspectiva d'increment de vot considerable. No ens enganyem tampoc, bona part d'aquest vot vé del PP, en forma de vot útil espanyolista, el mateix vot útil espanyolista que va recollir el PP del PSOE quan la força de vot útil era el PP i no el PSOE.
També és cert que una petita part del vot de Patxi Lopez prové del PNB, probablement vot prestat al PNB de gent no massa nacionalista que votava PNB per votar els qui millor defensen Euskadi. La moderació i cert abandonament del discurs més ranci espanyolista per part dels socialistes bascos, que no oblidem que és d'on surten il·lustres liders de l'espanyolisme més ranci i radical d'Espanya (Rosa Diez, Nicolas Redondo Terreros, Enrique Múgica...), provoca aquest petit efecte, que aquest sí, depenent del tamany que sigui, pot ser el decisiu perque PP i PSOE sumin més que el bloc nacionalista i fer Patxi Lopez Lehendakari.
Per tant, una de les claus de la campanya serà veure quants vots d'EHAK van a altres forces abertzales, i paral·lelament quants vots del PNB van al PSOE. Les dues seran corrents molt minoritàries, però la contraresta d'uns i altres pot ser decisiva per determinar qui acaba governant.
La campanya la veig de lluny i aparentment sense massa incidència electoral. Poc es mourà el vot de com estava previst ja abans de començar la campanya electoral.
El meu pronòstic, i també desig, és que el PNB aguantarà pels pèls. Prevec que sortirà un vot basc, potser cremat, de diversa procedència, però que anirà a votar davant la possibilitat d'un Govern PSOE - PP a Euskadi, reaccionarà a darrera hora i ho evitarà bastant pels pèls.
Galícia
Pel que fa a Galícia la clau està, com sempre en les eleccions gallegues, si el PP assolirà o no la majoria absoluta.
La gestió del Govern PSOE - BNG no m'arriba amb suficient nitidesa com per valorar-la, però hi distingeixo elements positius, de desenquistament d'una Galícia necessitada de modernitat, barrejat amb alguns desastres i desajustos fruit d'un Govern unit més que res per superar al PP, però amb força contradiccions internes.
No crec que aquest 4 anys de Govern hagin aconseguit transformar Galícia i superar el tradicional conservadurisme d'aquesta comunitat. A més el PP sí ha fet una aposta modernitzadora amb Feijoo.
Això seria suficient perquè Feijoo i el PP recuperessin la majoria absoluta. Ara bé, els darrers escàndols soferts pel PP, bàsicament a Madrid, però amb alguna afectació a Galícia, i el mal estat de salut intern del PP estatal, cosa que d'alguna manera sempre acaba traspuant en campanya i en resultats electorals, podria deixar Feijoo a les portes de la majoria absoluta.
Veig la cosa igualadíssima fins al punt de no atrevir-me a mullar, crec que hi haurà pràcticament empat entre els dos blocs i que un grapat de vots pot decidir tot a una o altra banda.
De la campanya m'arriben els aires de modernització del PP de Galícia, la tradicional manca d'idees del PSOE i la força que transmet el BNG.

3 Comments:

Blogger Adrià Izard said...

Els bascos tenen l'experiència de Catalunya. O voten PNB o els seu país serà una desgràcia! Ells ja saben el que es fan.

23:25  
Blogger Carles Agustí said...

Amb l'agravant que seria el PP que regalaria els vots al PSOE per governar.

12:57  
Anonymous Anònim said...

Al País Basc, guanyaran els nacionalistes.
A Galícia,guanyarà el PP amb una pujada de BNG.
De tota manera, i de retruc crec que afectaria a molt negativament a Rajoy i al PP en un hipotètic cas derrota a les urnes del PP.
El resultats d’aquestes de eleccions afectaren al futur de Catalunya

Salutacions
Joan

08:25  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home