20 d’abril 2008

La crisi del socialisme

Crec que el socialisme atravessa, a nivell mundial i sense masses excepcions, una greu crisi de conseqüències encara per avaluar.

Ara mateix hi ha bàsicament tres derives en la família ideològica socialista, en la que no incloc el pur comunisme, gairebé residual al món si exceptuem la Xina.

La primera és la deriva sudamericana, on noms com Chavez, Lula o Correa, representen un populisme socialista que representa, sense cap futur, una alternativa a la podrida partitocràcia tradicional de la zona.

La segona, la més reeixida i prou significativa, els intents de fugida del socialisme dins de la pròpia família socialista, com serien la tercera via de Giddens, amb Blair i Ségoléne Royal com a màxims exponents, i que ha tingut en Prodi o Veltroni a Itàlia imitadors en certa manera.

Finalment hi ha els qui es mantenen en el tradicional socialisme d'anys 70 i 80, als qui únicament els queda la marca, que encara suma, la marca que implica teòricament (no a la pràctica) la defensa dels més necessitats, però que fa temps que no emeten cap idea nova, cap projecte, res, només defensa de la marca. És el cas del socialisme espanyol amb Zapatero al capdavant i òbviament el socialisme català a dins, és el cas d'Alemanya o Itàlia per exemple.

El mapa electoral socialista a Europa indica que la vessant que més s'en surt és la segona, la dels que fugen, amb el clar exemple de Blair (ara Gordon), el cert èxit de Royal, que no va guanyar per la mala sort de trobar-se el Sarkozy més àlgid justament en una gran campanya electoral, o la renovació ideològica que suposa Veltroni a Itàlia, que no ha pogut superar la crisi amb que ha deixat l'esquerra el Govern anterior de Romano Prodi.

Dels qui es mantenen amb el socialisme d'anys 70 i 80, sense cap idea i amb la defensa de la marca com a únic argument, el fracàs és generalitzat a tota Europa, amb especial significació dels casos Alemany, Italià (on el Partit Socialista d'Itàlia ha quedat directament fora del Parlament) inclús francès, on més enllà de Royal, el Partit socialista segueix en aquests paràmetres d'esgotament ideològic. També Zapatero entraria en aquest àmbit, després de perdre les eleccions espanyoles a Espanya (sense Catalunya les perd) amb només una legislatura governant i amb un rival que es presentava ancorat a la dreta més extrema sense despendre's del discurs i personatges que precisament el van portar a la derrota l'any 2004.

El fet que el 9 de març passat aquest socialisme carrincló tregués majoria absoluta a Catalunya, convertint així el nostre país en trista excepció a nivell europeu, té dues explicacions. La primera és que els catalans no van votar socialisme o no socialisme, sinó que van votar no al PP, demostrant una curtesa de mires preocupant. La segona és que aquest resultat electoral formaria part del "despiste" general que pateix Catalunya i en que tots hi estem involucrats, societat inclosa, potser part de la "dolça decadència" que teoritza David Madí.

4 Comments:

Anonymous Anònim said...

Carles,
Error de principiant per qui està en política. Crec que hauries de revisar el teu últim pàrraf: els electors no s'equivoquen, saben perfectament el que volen. Els electors mai som "curts de mira". Els politics que preteneu el nostre vot potser... I si per votar contra el PP triem PSC, serà per que creiem que es l'unica alternativa creible...

22:35  
Blogger Carles Agustí said...

Jaume,

Tens raó. Els votants sempre tenen la raó, i són els polítics els qui han de mirar-se a ells i corregir el que calgui si el resultat no els ha agradat.

Estic d'acord amb aquest principi, i segurament se m'ha entès malament, però jo no volia qüestionar-lo en el meu escrit.

Defenso que Catalunya està atravessant una mena de crisi, de confiança, de creure en ella mateixa, política, social, econòmica etc...

En aquesta crisi hi estem immersos tots, els polítics al capdavant, però també la societat en sí i uns mitjans de comunicació massa sotmesos al poder imperant.

Aquesta crisi general provoca situacions i actuacions concretes per part de tots els actors. I fruit d'aquesta situació en surt un veredicte a les urnes que jo crec trist i pobre, com és votar un partit sense missatge ni idees i que s'ha rigut i ha destrossat Catalunya tot el que ha volgut durant quatre anys, només perque no guanyi un altre que més mal no farà, perque és quasi impossible.

No ho atribueixo a un error dels electors alhora de dipositar la papereta electoral, sinó al moment de confusió general que viu la societat catalana.

Dit això, és evident, i aplicant la màxima del primer paràgraf d'aquest comentari, que als que no ens ha agradat el resultat, i no hem sabut ser alternatives en una situació en que era fàcil ser-ho, ens ho hem de fer mirar. En aquest cas CiU no ha sabut aparèixer com a alternativa clara a PP i PSOE quan la situació era favorable per fer-ho, i per aquest motiu cal saber analitzar què ha fallat del missatge, candidat, campanya... Les meves opinions al respecte ja les he anat deixant caure en aquest blog els darrers 2 mesos.

10:27  
Anonymous Anònim said...

Me que curtesa de miras per part del electorat, jo mes be diria poc refelexiu i amb una realitat molt distorsoniada.

Es clar,que el govern del tripartit, (ja per segona vegada i 2 eleccions generals consecutives), han donat un tomb i un gir de 180º en les seves declaracions i en les seves actuacions,

Es clar que el electorat que els va votar, esta essen manipulats i enganyats.

ERC a la seva linea per una banda es dona support en un tema i per altra banda, estan en contra, sempre en total contradiccio.

La crisis del tripartit es ben clara i crec, que avans d'un any, el.leccions anticipadas a Catalunya i uns 2 anys, generals a la resta del pais.

21:43  
Blogger Carles Agustí said...

Dues coses sobre el que has dit Joan.

Efectivament resulta increible com ERC pot recolzar la proposta de transvassament del Govern (així s'han posicionat oficialment Carod i Marina Llançana) i alhora anar a la manifestació en contra. És increible.

Semblants contradiccions pateix ICV, las tal·la d'arbres del Tibidabo, el transvassament de l'Ebre... semblen demostrar que per davant de les idees hi ha altres coses per aquests partits.

I efectivament, tot plegat pot portar a una crisi de Govern sense retorn potser abans del que molts pensàvem, inclós jo. Miraran d'aguantar com sigui fins al final però.

10:39  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home