30 de març 2009

Moviments a l'abstenció

Tradicionalment l'abstenció a Catalunya s'ha relacionat amb l'Àrea metropolitana de Barcelona, amb perfil de pocs estudis, jove, poc implicat amb la societat etc...

És un perfil que efectivament ha valgut per explicar l'abstenció a Catalunya tranquil·lament fins fa uns 15 anys.

Des de llavors, la forta i creixent crisi de la política, amb una notòria separació entre política i societat (i no només entre la societat menys formada i preparada), ha anat creant noves bosses d'abstencionistes, en forma d'antics votants descontents.

Darrerament però, i quan dic darrerament em refereixo als darrers 10 anys, l'abstenció s'ha nodrit d'un nou tipus d'elector completament nou, el votant nacionalista.

No es tracta exactament del votant entre CiU i ERC, molest amb CiU i ERC a la vegada, que també n'hi deu d'haver d'aquests, sinó del resultat de les polítiques d'Aznar i Zapatero, de l'Espanya centralista, incomprensiva i tancada. És un electorat que ha anat interioritzant el discurs del "ja n'hi ha prou", que ja no pot més d'Espanya, i que té un missatge polític molt simple, autodeterminació i independència ja, i qualsevol altra cosa són "monsergues" sense cap valor.

Són, per exemple, bona part dels de la manifestació de Brussel·les de l'altre dia, o dels de la del dret a decidir de fa dos anys... No són pocs, són molts, i cada vegada són més.

I a les estadístiques, i no només a l'olfacte polític em remeto: El creixent número de partidaris d'un referèndum d'autodeterminació, la victòria del Sí en aquest referèndum que comença a aparèixer en algunes enquestes o la pròpia capacitat mobilitzadora d'aquestes manifestacions. També les darreres anàlisis de l'abstenció indiquen com aquesta respon positivament a plantejaments nacionalistes, on hi recullen un suport superior a la mitjana, fet que indica que l'electorat abstencionista podria ser més nacionalista de mitjana que el propi electorat que sí vota.

Si a Convergència i Unió som capaços de sintonitzar amb aquesta gent, sense perdre la referència com a partit central, seriós, de Govern, de gestió i millor partit per gestionar la crisi econòmica, CiU té la recuperació del Govern català per al catalanisme polític a les seves mans.

Si pel contrari no sabem fer-ho, els partits espanyolistes es veuran reforçats a les urnes, no perque siguin més, sinó perque part del nacionalisme s'absté. La premsa hispànica i altres de més sorprenents tindrien fet el seu discurs, en la constatació d'un gravíssim error d'aquests nacionalistes abstencionistes.

Des del meu punt de vista això no passa per realitzar el referèndum d'autodeterminació demà mateix, doncs amb un Govern català governat des de la Moncloa, això és directament inviable. El mateix error seria però, mantindre el discurs dels anys 80 sobre l'autodeterminació, quan aquesta recollia suports no gaire superiors al 20% i el sobiranisme era absolutament minoritari. L'autodeterminació ja no és una cosa de minories, que no descartem i que ja arribarà quan toqui, lluny, perque encara queda molt.

Tan erroni és un plentejament com l'altre, i en saber interpretar i traslladar el posicionament just i correcte, pot estar una de les claus electorals de les properes eleccions nacionals.

6 Comments:

Anonymous Anònim said...

veieu els articles següents:

http://elfilconductor.blogspot.com/2009/03/lanabasi-catalana.html

http://elfilconductor.blogspot.com/2009/03/un-atur-sense-fronteres.html

http://elfilconductor.blogspot.com/2009/02/independencia-o-independentzia.html

20:20  
Anonymous greips said...

la incapacitat de CiU i E(RC) per entendre's tb fa que molta gent no voti donat que en el cas d'E(RC) el vot servirà per donar el Govern al PSOE i en el cas de CiU a ajudar-se del PP (almenys així fou en el seu moment).

09:26  
Anonymous Anònim said...

L'única preocupació dels ciutadans a hores d’ara, no es qui guanyara les properes eleccions.

El Partit que doni formulàs imaginatives, per sortir de la crisis econòmica, guanyaria unes eleccions amb una diferencia brutal, perquè malauradament, existeix poca diferenciació entre les diferents forces polítiques (mas de lo mismo).

Pel que fa també a l'Abstenció, molta gent pense que anar a votar es una costum masoquista, per triar a una formació política que et enganyi i et robi durant els proper 4 anys.

Ahir, en el programa “tengo una pragunta para usted” vaig trobar un Rajoy molt segur i molt encertat, no s’ha des ser Nostradamus, per vaticinar que serà el proper President, perquè la gent vol un canvi, per petit que sigui

Com be dius, ara no toca pesar amb la autodeterminació, però si en el concert econòmic,perquè en aquests moments, es vital i bàsic, disposar a Catalunya de recursos econòmics propis i que crec humilment, beneficiaria a la resta de la nació Espanyola.

Malauradament molts polítics molt parlar i poc actuar, haurien de seguir el lema " NO HO DIGUI FACI_HO".

salutacions
Joan

15:14  
Blogger Carles Agustí said...

Greips, CiU i ERC han comès errors, però crec que el tema, tot i que això hi ajuda, és més profund.

Joan, concreció i valentia són efectivament dues qualitats que ajudarien als polítics.

18:10  
Anonymous Som i Serem said...

Som i serem

Compte amb l'abstenció i les sumes i les restes a favor i en contra segons la força política. Diferenciaria per una banda totes aquelles persones que ja sigui perquè estan d'acord amb qui mana, perquè tant els hi fa qui mani perquè creuen que senzilament "no va amb ells" o perquè "passen" acostumen a abstenir-se i només es movilitzen, alguns d'ells, quan hi ha fets excepcionals a nivell social, majoritàriament cap a opcions d'obediència espanyola. Tot això cal diferenciar-ho de l'abstenció del votant nacionalista, aquell que malgrat tenir molt d'interès en que el país es governi a si mateix paradoxalment s'acava abstenint.

Una abstenció que els darrers anys té quatre consideracions, algunes d'elles impulsadades en part pels partits espanyols però també amb la colaboració dels catalans, que qui les sàpiga reconduir atraura els electors.

1a. Cal admetre que l'abstenció, en xifres grans, del votant nacionalista a partir de la creació del 1r tripartit i la reculada que es fa a nivell de construcció i d'emancipació nacional. El votant nacionalista no pot admetre recular nacionalment, pot admetre avançar poc o amb ritmes més o menys inconcrets, però mai anar endarrera.

2n. Haver construit un discurs a partir del qual el canvi de govern a la Generalitat era una via exprès cap a la independència.

3r. L'estratègia del pacte pel pacte i no pas amb un programa al davant, això es veu amb el 1r tripartit i es referma en el 2n. Resum del votant nacionalista: només compta la poltrona.

4t. Elaboració d'un estatut que no teníem forces per tirar endavant i defensar-los, gastar moltes energies i il·lusions per a ben poca cosa,

5è.L'incompliment de promeses diverses

6è. La desorientació que provoca la manca d'una estratègia en relació al que representa una cursa de fons com és el camí cap a la plena sobirania.

Són algunes idees, però en el fos l'abstenció del votant nacionalista no és pas gaire complicada d'explicar. El que cal és respondre amb la rèplica a aquestes qüestions que he plantejat i s'aconseguirà atraure novament a votar el votant nacionalista, i no necessàriament al voltant d'una sola opció, pot anar molt més enllà, perquè si construïm nacionalment les sinèrgies s'encomanen...

01:57  
Blogger Carles Agustí said...

Bona aportació Som i Serem, afegiria també el factor de que guanyen uns i acaben governant uns altres.

Part de l'electorat, sobretot de CiU, queda desorientat per aquestes pràctiques, i hi ha gent que no entén què ha passat, creu que el vot no serveix per res perque no governa qui guanya, guanyen uns i després "els polítics s'ho maneguen entre ells", acaben governant uns altres i no van a votar més.

12:08  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home