19 d’octubre 2008

Adéu neoliberals ¡¡¡

Si una cosa ha quedat clara amb aquesta crisi econòmica, és la confirmació del que la gran majoria defensàvem, i és que el sistema econòmic necessita de factors reguladors, de mesures que assegurin l'atenció i oportunitats per als que no poden seguir, i que evitin que el mateix sistema, per imprevisible, s'enfonsi i se'ns emporti a tots.

Dit d'un altra manera, aquesta crisi està demostrant que l'economia de mercat, deixada sola, amb una política de no intervenció total, porta al fracàs segur, per la mateixa imprevisibilitat i imperfeccionisme del sistema.

Això suposa l'enfonsament o crisi absoluta i replantejament de les anomenades polítiques neoliberals, o evolució de les teories econòmiques liberals, portades al màxim extrem.

Enfonsat el neoliberalisme econòmic, que sí tenia uns plantejaments prou clars, el liberalisme es veu forçat, ara sí, a definir-se o morir.

La ideologia liberal, nascuda inicialment al segle XIX, i que va ser la que va fer front a les ideologies i estructures socials encara post medievals, aconseguint la llibertat real i l'arribada de la democràcia a la societat, ha evolucionat, des de llavors, en diversos camins, alguns força diferents entre ells, arribant alguns fins al conegut com a neoliberalisme. El liberalisme avui dia agrupa gent tan progressista, com d'altres de la dreta més extrema, definint-se alhora com una ideologia de centre. Havent per tant, des del meu punt de vista, una gran confusió avui dia sobre què és realment ser liberal. El ventall és massa ample des dels qui et defensen coses molt similars al liberalisme inicial del segle XIX adaptat a avui dia, fins als qui et defensen un liberalisme extrem tan en el terreny econòmic com individual.

Teòricament és una ideologia basada en el màxim respecte a la llibertat individual de la persona, principi bàsic i perfectament compartible fins que la democràcia es consolida, a partir de llavors l'únic que fomenta és l'individualisme a la nostra societat, cosa de la que precisament en va més que sobrada, oposant-lo a més als necessaris principis de comunitat i solidaritat.

Aplicat al terreny econòmic defensa el mínim d'intervenció estatal en el sistema econòmic, en considerar-lo, per tant, perfecte, o quasi perfecte. L'actual crisi econòmica qüestiona aquests plantejaments, on no acabo de veure com hi pot encaixar una persona d'ideologia progressista en l'àmbit econòmic.

En suma, tocat de mort el neoliberalisme, el liberalisme crec que representa una confusió massa gran de termes i paràmetres. Pateix una indefinició que el fa atractiu, però que alhora suposa un greu perill per a la seva mateixa evolució i pervivència. Arribat el punt on som avui dia, crec que només pot salvar-se i trobar espai, definint-se de manera clara. Que m'expliquin què vol dir exactament ser liberal, i sabré fins a quin punt ho soc o no.

5 Comments:

Anonymous Anònim said...

Si no estic equivocat CDC es membre de l'internacional liberal. Si milites en un partit que s'identifica internacionalment com liberal potser hauries de poder dir quelcom sobre liberalisme... ¿¿¿No???

21:18  
Anonymous Anònim said...

El teu anàlisi parteix d'un error que suposo intencionat. Criticar un extrem del liberalisme, com és el neoliberalisme però en el fons vols criticar una ideologia que no entens. És com si diguessim que la socioaldemocràcia està tocada de mort per culpa del comunisme. Oi que no es rigorós, doncs el teu anàlisi tampoc. Per cert, CDC és un partit membre del partit liberal europeu oi?

23:55  
Blogger Carles Agustí said...

Benvolgut Jaume,

CDC és membre efectivament de la Internacional liberal, però no es defineix com a liberal.

CDC es defineix com a partit nacionalista català que vol agrupar i abraçar el màxim àmbit possible del catalanisme polític. Les ideologies polítiques més enllà del catalanisme són secundàries.

Com a partit i moviment d'ample abast i que prioritza el catalanisme per sobre de tot, CDC reuneix en el seu sí diverses ideologies, amb influència més gran de les corrents socialdemòcrata, democristiana i també la liberal.

Per tant ni és ni es defineix com a liberal, tot i tenir-hi influències i gent a dintre que ho és.

La nostra presència a la internacional liberal es deu al necessari enquadrament que suposa el formar part del Parlament Europeu

Com sabràs, al Parlament Europeu, més enllà de grups minoritaris, els partits s'agrupen en el bloc conservador (Partit Popular Europeu) i el Bloc Socialista, quedant al mig el Grup Liberal que agrupa bàsicament partits de centre que no encaixen ni amb conservadors ni amb socialistes, i que és, lògicament, on CDC ha trobat el seu millor encaix, fins al punt d'integrar-se a la internacional liberal, sense definir-se com a tal.

Disculpa el rotllo.

11:02  
Blogger Carles Agustí said...

Benvolgut Anònim,

Hi ha una diferència molt clara i que és la base i missatge d'aquest post. Sé distingir perfectament entre socialdemocràcia i comunisme, però no se distingir massa clarament entre liberalisme i neoliberalisme. Aquest és el problema del liberalisme i on s'han d'aclarir, si es que hi ha aclariment possible.

11:05  
Anonymous Anònim said...

Home jo soc un humil enginyer industrial, un tècnic que he mirat de complementar una mica la meva formació en economia, i noi veure com els EEUU i Bush nacionalitzen la Banca com ho fan Chaves o Evo morales a Venezuela o Bolivia amb matitzos es clar ... si mes no fa que algú amb dos dits de front i que fins ara es feia dir lli o neolliberal hauria de recapacitar una mica.

Jo peenso que no hi ha receptes polítiques miracoloses, ni socialdemocracia, ni comunisme , ni lliberalisme, ni cristiano democracia... de totes potser el nacionalisme es la que està mes preparada i a punt per donar respostes a la gent perque sense ser esclava de cap d'aquestes ideologies es capaç de copçar el millor i necessari de cada una , en cada moment i per cada comunitat, aixó es CDC, sigui on sigui am l etiqueta que sigui.

Marc

16:12  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home