25 de febrer 2008

Crònica de campanya 4: Redreçament


Ahir vam tenir un dels actes importants de campanya, el de "Compromís amb Catalunya" (foto) a la Llotja de Mar de Barcelona. L'acte d'afirmació nacional on presentàvem les propostes bàsiques de negociació.

Tot i que em va faltar una escenificació, en forma de decàleg o algun tipus de presentació, d'aquest compromís, crec que l'acte va anar bé i va ser encertat.

Local generosament ple, si bé era petit pel tipus d'acte que s'hi volia fer. I els missatges molt més centrats i clars que els darrers dies. Brillant Pujol, que és qui més clar té l'estratègia de greuge - vot a CiU - desgreuge. Artur Mas apel·lant a la mobilització nacionalista, a alt nivell també. Finalment, un encara convalescent Duran, va fer un molt bon discurs, evitant la confrontació que ERC busca, i afirmant Catalunya (o sigui Estatut, rodalies, aeroport, finançament etc...), abans que qualsevol altra consideració, pels que vulguin parlar amb nosaltres el 10 de març.

La bona sensació d'ahir es completa amb la visualització de carrer, on CiU és dels més presents, almenys per Barcelona. Veig molts cartells de CiU, del Duran, banderoles etc... complementats amb la gran idea, provinent de la campanya de la JNC a les eleccions nacionals del 2006, de forrar uns quants cotxes Smart amb imatge de campanya i fer-los passejar per tot arreu. Te'ls vas trobant per Barcelona i van fent feina. També arriben inputs de gent que va passant i veient inflables, festes i actes de carrer de CiU per Barcelona.

A nivell similar a CiU de presència de carrer hi trobem al PSC-PSOE, precisament ahir em vaig topar amb l'autocar de la Chacón quan passava aprop del carrer Nicaragua..

Un dels fets més decepcionants d'aquesta campanya, per mi, és l'estratègia d'ERC d'atac sistemàtic a CiU. En un autisme sense precedents, quan el món nacionalista està ja fart de CiU i ERC i les seves polèmiques, en un moment clau per al país i on la gent demana entesa, ERC basa bona part de la seva estratègia en l'atac a CiU. Un atac groller, maleducat, d'insult baix. Lamentable. S'entén que ERC vulgui buscar un sector de vot que Duran té dificultats per cobrir, però es pot fer amb elegància o amb grolleria, no saben fer-ho d'un altra manera. Duran i Mas han respost amb elegància a l'ofensiva d'ERC.

Ahir vaig poder visualitzar els spots del PP i PSOE. El del PP, Rajoy parlant i basant-lo en problemes i economia domèstics. Bon missatge si el contraposem en el fer volar coloms inconcret del PSOE, però mancat d'emotivitat i amb plom a l'ala. Pocs associen Rajoy amb el solventador dels seus problemes, més aviat el veuen amb altres facetes (anticatalà, molt de dretes etc...).

El del PSOE és just el contrari, el jove que acompanya a votar a la seva mare del PP, manca de missatge però emotivitat. Bé, l'únic missatge és buscar el vot, però buscar el vot per a què.