Intenció directa de vot: La gran manipulació
La intenció directa de vot és només una part intermitja de l'enquesta, és com entregar l'enquesta a mig fer (al final del post hi escric l'explicació tècnica). La dada final de qualsevol enquesta, excepte les del Govern català i les de l'Ajuntament de Barcelona, és la projecció de vot, que és la dada que surt després de tractar totes les dades recollides.
Perquè el Govern amaga la projecció de vot que és la dada final de qualsevol enquesta? doncs perque CiU surt per davant del PSC-PSOE.
Perquè el Govern només dóna l'estudi a mig fer? perque és una dada que els permet dir, de manera falsa, que el PSC-PSOE guanya les eleccions.
El més sorprenent però, és perquè tots els periodistes s'empassen la mentida i creuen i repeteixen a ulls clucs el que la manipulada presentació de l'estudi preten?. Vull creure que és que no són capaços de veure o haver detectat la òbvia diferència entre intenció directa de vot i projecció de vot, i no vull pensar en altres factors.
Un exemple molt simple de que intenció directa de vot i projecció de vot no és el mateix: A les eleccions del novembre els resultats van ser 31% CiU, 26% PSC-PSOE, ERC 14%, PP 10%, ICV 9%... la suma de tots fa 100% més o menys.
A l'estudi del Govern els percentatges que s'hi mostren són 20% PSC-PSOE, 19% CiU, 9% ERC, 7% IC-V, 4% PP..., la suma fa 60% com a molt, i els altres 40%? s'han volatilitzat?. Tots els partits baixen 10 punts i ningú veu que això no s'aguanta presentat com a dada final?.
Tot plegat té a veure amb aquest món de les enquestes socialista: El Director del Centre d'Estudis i Opinió (CEO) de la Generalitat, que és l'organisme responsable d'aquests estudis, és el Gabriel Colomé, que al marge dels seus inqüestionables coneixements sobre la matèria i que vaig poder veure com a alumne seu, és l'ex-responsable d'enquestes del PSC-PSOE, ex membre de la seva direcció i militant socialista de tota la vida. És l'home de les enquestes del PSC-PSOE i el teòric de Maragall en la reclamació d'una persona un vot que pretenia deixar sense pràcticament representació política a les demarcacions de Lleida, Girona i Tarragona.
Més enllà del Govern existeix l'ICPS (Institut de Ciencies Polítiques i Socials), organisme "independent" a qui s'encarreguen estudis i enquestes. Endevineu qui el presidia?, doncs sí, Gabriel Colomé, que en plegar ho ha deixat a Joan Marcet, destacat militant socialista, i si no m'equivoco inclús ex diputat socialista.
L'organisme que hauria de vigilar la correcta i ètica elaboració i publicació de les enquestes polítiques hauria de ser el COLPIS (Col·legi de Ciències Polítiques i Sociologia), tradicionalment un niu de socialistes i iniciativeros incapaç de moure un dit per vetllar per la professionalitat i bon fer del sector.
Aquest és el xiringuito socialista en matèria d'estudis i enquestes a Catalunya. I ningú ho denúncia?, ningú diu res?.
El resum del que ha passat ahir i avui és que el Govern fa un estudi que diu que CiU guanya les eleccions, però només presenta un tros, l'enquesta a mig fer, per dir que el PSC-PSOE guanyaria les eleccions. Tots els periodistes s'ho empassen i publiquen l'estudi manipulat, i la pobra ciutadania llegeix el que els periodistes posen. I tot això amb diners públics.
És normal tot això en un país europeu i teòricament democràtic?. No són motius suficients per demanar la dimissió del Gabriel Colomé?. Recordeu el linxament que va patir el David Madí per no se quina acusació que després s'ha demostrat falsa?. Perquè ara tothom calla?
Una empresa que col·labora amb nosaltres ens està fent el càlcul de la projecció de vot que el Govern amaga. Prometo que quan ho tingui i si em deixen, ho publico aquí.
Finalment l'explicació de la diferència entre intenció directa de vot i projecció de vot:
La "intenció de vot" surt d'una pregunta directa que es formula a la gent sobre "què votaria avui si demà fossin les eleccions", aquí hi ha un percentatge de gent que et diu clarament un vot, però com més lluny és la data electoral i menys "soroll" electoral es dóna, hi ha un alt percentatge de gent que diuen que "no ho saben", "depèn de la campanya", o simplement, "no volen dir el vot". També pot passar que en alguns moments no estigui ben vist dir que es votarà per un determinat partit (cas del PP a Catalunya abans del 1995-6 i ara), o qualsevol altre factor que pugui distorsionar aquesta resposta.
Però l'enquesta té altres paràmetres per corregir aquesta potencial ocultació de vot que es donaria només amb la pregunta directa "d'intenció de vot", la projecció de vot, que es fa a partir d'aplicar ponderadors i correctors davant els "indecisos" / "ocultació de vot", per tal de veure a partir de les respostes a altres preguntes de l'enquesta, la veracitat sobre el que s'ha dit. La projecció de vot és la dada final de qualsevol enquesta.
0 Comments:
Publica un comentari a l'entrada
<< Home