14 de maig 2011

Crònica de campanya 7: La setmana dels debats











Per motius de mal funcionament de la pàgina web que allotja aquest blog, i per tant aliens a mi, vaig francament retrassat fent les cròniques de campanya. Espero posar-me aviat al dia.

La Crònica de campanya 7 correspon a dimecres, dia en que el Barça guanya la Lliga a camp del Llevant, i que per tant, a partir de determinada hora de la tarda, no es parlava de res més que no fós Barça.

Aquesta setmana és la setmana dels debats, potser podríem parlar de la campanya dels debats. RAC1, Vanguàrdia, Periódico, 59 segons, TV3, FAVB, El País.... Tots toca preparar-los, en contingut i estratègia, si bé és cert que una vegada treballat i preparat, el primer document serveix molt de base, més quan el candidat té interioritzat el discurs, i més quan va començar amb una victòria tan clara sobre Jordi Hereu com va passar el dia del cara a cara del Periódico.

Dimecres teniem l'acte de polítiques socials, on Xavier Trias explicava el nostre model de treballar amb les entitats, de fer les coses conjuntament, aprofitant el seu bagatge, coneixement i logística. No tot s'ha de fer des de l'administració pública, ni molt menys, allà on la iniciativa privada funciona i ofereix servei socials, podem consorciar i treballar junts, en comptes de fer la competència a la pròpia societat civil.

Una de les obsessions de Xavier Trias, els que no poden seguir, la lluita contra la pobresa, també va ser-hi present, en forma de taula de seguiment de la pobresa, una de les primeres mesures que vol portar a terme el Trias Alcalde, lògicament junt amb les entitats.

Per la tarda debat a la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, on Trias deixa clar que evidentment que estem en contra de les retallades, no les volem, són una obligació imposada de la situació econòmica que hem heretat.

4 Comments:

Anonymous Anònim said...

Agustí,

Amb el tema de la situació econòmica de la Generalitat no hi ha qui s'aclareixi. Penso que CiU i el Tripartit s'estan cobrint de "glòria".
Sou incapaços d'explicar conjuntament quina és i era la situació financera real de la Generalitat.
No és un problema de retallades sinó de veure com els interessos partidistes passen per sobre dels interessos de Catalunya.
Així no anem bé.

13:47  
Blogger Carles Agustí said...

Conjuntament no sé, però nosaltres sí que estem explicant els números que ens hem trobat.

No els tinc a mà, demà els poso aquí mateix.

15:43  
Anonymous Anònim said...

És un problema de credibilitat: cadascú diu la seva versió i, al final, ja no se sap (del cert) res. Per exemple, el fons de competitivitat ara sembla que era una bestreta quan, al seu moment, es va vendre com un increment d'ingressos corrents.
Si els expliqueu vosaltres sols, per molta raó que tingueu, difícilment convencereu perquè s'entendrà que hi ha la possibilitat que els hagueu maquillat (encara que això no passi en realitat).

18:02  
Blogger Carles Agustí said...

Aqui teniu els números reals del Govern català:

-Dèficit descontrolat. El forat a les finances de la Generalitat per a l’any 2010 és de 7.607 milions d’euros, que suposa una desviació de 2.900 milions d’euros respecte el que estava previst. Aquests 7.607 milions són uns diners que no es tenien, però que el Govern tripartit va gastar igualment.

-Catalunya, la comunitat més endeutada. L’any 2010 el deute de la Generalitat va arribar als 31.740 milions d’euros, equivalent al 16,2% del PIB català i que representa el 27,6% del deute acumulat de les 17 comunitats autònomes.

-Milers de factures per pagar. En matèria de sanitat, el Govern tripartit va deixar 853,5 milions d’euros en factures sense pagar i 125 milions d’euros en compromisos d’inversions per al 2011 que no tenien pressupost. Un total de 52 actuacions del Pla d’Equipaments de Salut que no tenien finançament.

-54.627 persones sense ajudes per dependència, algunes de les quals portaven des de l’any 2007 esperant aquestes ajudes.

-231.712 famílies sense ajudes per infants a càrrec corresponents a l’any 2010. El Govern de CiU ja ha fet efectius aquests pagaments.

-Més de 10.000 alumnes començaran el curs escolar 2010 – 2011 en barracons. Actualment hi ha a Catalunya 1.057 mòduls prefabricats escolars, el doble que en el curs 2003 – 2004.

-Un acord de finançament clarament insuficient. Miquel Iceta qualificava l’acord de finançament assolit l’any 2009 pel PSC de “megaespectacular, estratosfèric i intergalàctic”. El dèficit de la Generalitat a l’any 2010 és de 7.607 milions d’euros, més d’un bilió de les antigues pessetes.

-Un Govern espanyol morós. La Ministra d’Economia ja ha anunciat que no pagarà els 1.450 milions d’euros corresponents al fons de competitivitat de l’any 2011 perquè no estan contemplats en els Pressupostos de l’Estat. Convé recordar que el PSC va votar a favor dels pressupostos tot i que no incloïen aquests 1.450 milions d’euros que tanta falta fan a les finances de la Generalitat.

-El Govern espanyol incompleix els compromisos. El model de fiançament de la Llei de la Dependència establia que les despeses es pagarien a mitges entre l’Estat i la Generalitat. Per a l’any 2011 la Generalitat pagarà 1.064 milions mentre que l’Estat ja ha dit que només n’aportarà 248.

-El Govern de CiU només defensa els interessos de Catalunya. El Govern del PSOE demana a la Generalitat el que mai havia demanat al Govern tripartit. Que compleixi l’objectiu de l’1,3% de dèficit, i que per tant efectuï una reducció de la despesa el doble de la prevista. El compliment d’aquest objectiu obligaria a la Generalitat a destinar 5.071 milions d’euros a eixugar el dèficit. Això és completament inviable i el Govern de CiU ja ha anunciat que no pensa reduir el pressupost més enllà del 10%.

-Defensa l’estat del benestar. El Govern de CiU incrementa la despesa pressupostària en polítiques socials. Del 67% del Govern del PSC l’any 2010 al 70% del Govern de CiU el 2011.

-Reducció de l’estructura de l’administració. Des de l’entrada de CiU al Govern s’han reduït un 20% el nombre de departaments, un 22,6% el d’alts càrrecs, un 43,2% el personal de confiança i un 13,8% les estructures departamentals.

-Reducció de la burocràcia. El Govern suprimeix un 90% dels tràmits administratius per a les empreses.

-Reactivació econòmica. El Govern aprova la concessió de 2.200 milions d’euros de crèdits a la petita i mitjana empresa.

15:46  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home