23 de març 2011

Entrenadors i valors

La dimensió mediàtica i sociològica del futbol, crec que fa tan important el saber entrenar com transmetre valors positius a través d'aquesta tasca.

Si hi ha tres entrenadors, que a banda d'estar entre els millors del món, transmeten valors des de la seva tasca professional, aquests són Guardiola, Del Bosque i Mourinho.

A tots ens venen al cap una sèrie de valors associats a Guardiola, el dia a dia, l'anar fent, el treballar fort, crear equip, jugar bonic, esforç.... També Del Bosque en transmet alguns des de la seva tasca, primer el d'humiltat, també el creure en els jugadors, en l'equip, sense intervindre-hi gaire, el reconeixement, l'equip, la feina.... I Mourinho també en transmet, en aquest cas ben diferents, el de la victòria al preu que sigui, el de la fí sí justifica els mitjans, el de la prepotència, la xuleria, la provocació, el tot s'hi val....

Crec doncs que tant important és entrenar bé, com els missatges que trasllades a la societat entrenant, i per aquest motiu Mourinho no hauria de dedicar-se al futbol, o dit d'un altra manera, un club de primera línia, com és el Real Madrid, Inter, Chelsea o el que sigui, no hauria de permetre un entrenador així a la seva banqueta, doncs potser guanyen (o no) però destrossa la imatge d'un equip.