Regeneració política III (La societat)
2- Formació sobre el funcionament del sistema polític en edat extraescolar.
3- No és cert que la única manera de participar sigui votar. Els partits polítics són institucions obertes a la participació de tothom. Tothom pot fer arribar els seus problemes, sol·licitar reunions, demanar raons...
4- La crisi política - societat no es superarà amb ignorància, sinó en el terreny de les idees. Deixem tots plegats de donar espai a la simple incultura o ignorància manifestada en frases de l'estil de: "tots els polítics són iguals", "només surten al carrer per demanar vots", "tots els polítics són uns corruptes", "mani qui mani és igual", "els polítics cobren massa" etc... Qui pronuncia frases com aquestes és tan culpable com el que més en la crisi política - societat.
5- Crear consciència de participació. Participar és un dret que ha costat molt d'aconseguir i que fa pocs anys a la història que es té. Cal participar i no només votant.
6- Cal transmetre els valors democràtics i de participació de generació en generació.
7- Utilitzar més les nombroses eines de comunicació i participació que ofereixen els partits polítics, com assistència a les seves reunions (sovint obertes), web's, publicacions, bústies electròniques, representants polítics a disposició de la gent.
8- Assistir als Consells Plenaris i Comissions de l'Ajuntament així com sessions del Parlament i altres reunions on és possible assistir i seguir la vida política local o nacional.
9- Lluitar contra el sedentarisme social. És molt fàcil criticar-ho tot des del punt de vista del que només s'ho mira des del sofà de casa i no fa res per la societat.
10- Denunciar públicament tot allò que no s'entén o no agrada de la política, a nivell de reflexió general o de coneixement de casos concrets.
2 Comments:
Tens tota la raó en allò que dius i crec que el dia que, per exemple, puguem votar directament els nostres representants, aquesta part de la regeneració política referent a la societat rebrà una bona empenta perquè com a ciutadans ens sentirem més empesos a utilitzar més aquelles eines de control que ens permetran fer el seguiment d'aquella persona en la qual haurem dipositat la nostra confiança. Apuntes vies de participació molt vàlides, d'altra banda caldria considerar sota quina paràmetres s'organitzen ara els col·lectius, determinades organitzacions sorgides arran de la democràcia, per exemple les associacions de veïns, actualment en el cas de Gràcia són més aviat comissions de festes i a les mobilitzacions per altres temes socials o d’influència per al barri és més aviat escassa la seva visibilitat. És un símptoma dels temps que corren i també probablement de la gent que en forma part. Per exemple no van ser gaire visibles quan veïns de Gràcia demanaven la reconsideracío del pla de mobilitat que es plantejava i del qual actualment hi ha força gent que comenta que ha tingut aspectes positius però també que caldria corregir alguns errors que el pas del temps ha demostrat que s’han produït. Les noves mobilitzacions sorgeixen arran de temes com l'apagada general de l'altre dia, on no en són protagonistes cap dels agents socials tradicionals. Potser seria interessant procurar atansar-se, d'alguna forma, aquests col·lectius no organitzats que es desvetllen de tant en tant i fer conéixer les vies que tenen per interpelar els seus representants així com la necessitat de participar també com a eina d’impuls per tal de cobrir les necessitats que té Gràcia, com més graciencs participin més força hi haurà per demanar coses. Bé, tot plegat ja seria una feina una mica de sociòlegs. Potser el meu raonament no queda gaire clar però ha estat una opinió, la transformació del fet participatiu, que crec que caldrà tenir present per un futur, no, per un present.
Som i Serem
Molt d'acord amb els teus comentaris Som i Serem. És cert que el moviment veinal està quedant desfassat i no respon a la realitat tot i que aquest anàlisi no es pot generalitzar.
En el cas de Gràcia, per exemple, els anomenats barris del nord sí que tenen una bona representació veinal, però com bé dius, pel que fa a la Vila de Gràcia, no hi ha representació, doncs la històrica AAVV Vila de Gràcia està pràcticament despareguda, després de passar per un període de politització absoluta que va acabar de matar-la.
La politització que s'ha fet de moltes associacions de veïns és el que les ha matat o tret credibilitat.
Un cas molt clar és la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, tremendament polititzada i que malgrat teòricament representa totes les AAVV de Barcelona, a la pràctica no realitza aquesta funció.
Publica un comentari a l'entrada
<< Home