Falta de respecte
Segurament un bon resum seria que l'objectiu sigui cada vegada més guanyar eleccions (cosa que implica servir a la gent) i no pas servir a la gent per guanyar eleccions.
Dit això però, sempre he opinat que la responsabilitat d'aquesta situació no és única dels polítics, i que sobretot estava compartida pels mitjans de comunicació i també pels ciutadans en el seu conjunt i com a tals.
Referit a aquest darrer punt, el ciutadà és lliure d'opinar i dir el que vulgui, però els polítics també som ciutadans, i no marcians, i per tant gaudim dels mateixos drets i també tenim els mateixos deures que qualsevol ciutadà.
És en aquest terreny quan l'opinió es torna falta de respecte a la tasca social, com qualsevol altra tasca social, que els polítics desenvolupem. Una falta de respecte generalitzada mundialment, però que en pocs estats arriba al nivell de l'estat espanyol.
I ho dic com un factor clarament negatiu, autolimitador, acomplexat, lastrant i trist, més si fem la comparació amb el respecte que acompanya la necessària crítica, que es produeix en altres estats que no per casualitat progressen i tenen una esperança de futur millor que el nostre, com França o els Estats Units.
Alguns exemples:
- Fa unes setmanes apareixia a la Contraportada d'un dels dos rotatius més llegits a Catalunya, una entrevista a una persona que ni recordo ni m'interessa recordar, que manifestava com a part del seu posicionament, l'odi als polítics i la negació de l'existència de les ideologies. Em pregunto què pot aportar aquesta persona a la societat.
- Aquest estiu, passejant pels carrers de Gràcia en motiu de la Festa Major, en arribar a un determinat carrer guarnit, sempre em trobo una senyora de les que et saluda, et tracta bé, et pregunta, t'acompanya, d'aquelles que creus tenir "bon rotllo". Bon rotllo fins que es va assabentar que jo tenia tres fills. Li va canviar la cara i va cridar ben fort perque tothom que tenia al costat la sentís, quelcom així com "Tres fills... com es nota que...." sense acabar la frase. Era fàcil d'acabar, no acabo d'interpretar si es referia a que robem o a que cobrem massa, però una de les dues coses era segur.
- Fent zapping l'altre dia vaig descobrir que l'odi bilic dels ABC, Razón etc... té una versió televisiva, anomenada Intereconomia. Vaig quedar bocabadat de la de barbaritats i sense raons que es poden arribar a dir en 5 minuts. L'argument no era anticatalà aquesta vegada, o també, sinó antipolítica. El debat girava al voltant dels cotxes oficials, massa administracions, els polítics no fan res, i paraules com lladres, vividors etc... sortien a cada dos paraules, sense cap raonament alternatiu que acompanyés aquestes crítiques.
- L'altre dia un amic em deia que no entenia perque si guanya un partit posa per exemple un determinat Conseller d'economia i si guanya un altre partit en posa un altre, es preguntava perque no posen el millor en economia i ja està. Jo li vaig preguntar el millor marxista o el millor neoliberal?. Va quedat mut.
- Repartint propaganda pels carrers de Gràcia, recordo que es va acostar tot contrariat un senyor d'edat avançada, que ens va recriminar violentament que ho féssim, però no perquè fossim d'un partit a qui a ell no agradava, sinó simplement per repartir propaganda d'un partit polític "no os da vergüenza ahí, metiendole a la gente..." ens va dir. Encara em pregunto exactament què ens recriminava.
- Qui no s'ha trobat mai en alguna conversa on polític i lladre, corrupció, no fer res, tots són iguals etc... formen part tot d'un mateix cos.
Curiosament, cap d'aquests que tan parlen és capaç de proposar cap solució. Potser hauríem de plegar tots els polítics i tots els Governs de tot arreu, a veure què passa i qui serien els primers a protestar.
No oblidem que els polítics no som gent aterrada d'un altra galaxia, som ciutadans com qualsevol altre, que ens agrada servir uns ideals, som gent activa, i per això ens apuntem als partits polítics, com s'hi pot apuntar qualsevol ciutadà, com aquests que tan critiquen i que segurament als vespres són al sofà de casa, amb la tele posada, criticant allò que veuen, mentre els polítics som a reunions fins altes hores de la nit, reunions, per cert, per les que no cobrem ni un euro.
9 Comments:
jo si que tinc una solució: que els càrrecs polítics ho siguin per vocació i no per feina. Direu que el temps són diners i per tant un conseller ha de cobrar, però jo proposo que els càrrecs polítics no cobrin sou i tinguin les despeses pagades: pis de protecció oficial, menjars, desplaçaments, etc. tot a costat de l'erari. Però ni un duru de sou.
Crec que amb els contactes que fan quan manen, i que es demostra quan pleguen al tenir tots feina, ja es poden donar per pagats. Que tenir al CV que has sigut conseller, alcalde o president pesa molt, o sigui que ja en tenen prou. Si ho han fet bé, tindran feina quan surtin. Si ho han fet malament, tindran la justa recompensa.
Es a dir, no els ha de costar diners però tampoc els ha d'enriquir.
Així, d'aquesta forma, només els que tenen vocació de servei public es ficarien en politica. Els vividors o incapaços de fer res més que parlar haurien de dedicar-se a d'altres coses.
Ah! i evidentment tot el que es decideix ha d'anar amb noms i cognoms ja que sinó tot s'amaga darrera de consells, organitzacions, etc. i així ningú carrega amb el mort de les cagades que es fan.
Bé, és una idea però que no comparteixo. Crec que parteixes del concepte que qui es dedica a la política s'enriqueix, cosa que és absolutament falsa a no ser que parlem d'algun corrupte, que també n'hi ha.
Els sous polítics estan molt per sota dels privats a igual o més responsabilitat, i si per diners fós, molts dels que ara es dediquen a la política estarien a la privada, camí que no pocs han fet. Cert és però que la política comporta altres satisfaccions diferents dels diners.
Crec que el que proposes, a més, s'assimila més a una mena d'esclavatge que a una feina. Suposo que el polític també té dret a anar sopar amb la parella, o a sortir de cap de setmana, o a fer un viatge a l'estiu, cosa impossible amb aquest sistema que proposes.
Permeta'm Carles un matís, quan al comentari anterior opines que "els sous polítics estan per sota dels privats" et diria que depèn i molt. Quants càrrecs de persones sense cap preparació ocupen càrrecs dels dits de confiança per imports de 60.000 euros anuals? Mira la formació acadèmica d'Obama. Ara compara-la amb el dels polítics que actualment ens governen. Segur que no saps si riure o plorar.
També tens la teva part de raó, però d'alguna forma cal aconseguir que qui es dediqui a política sigui la gent vàlida de debò i no els trepes/amics/familiars/llepaculs d'ara :-)
Et felicito per abordar aquest tema, ets valent de fer-ho. Per a mi el problema està en els partits polítics, la funció social dels partits és la selecció de liders, i aquesta selecció, en una estructura que sigui realment democràtica, no pot tenir un altre resultat que la selecció dels/de les millors (els/les votants no són tontos), però tots sabem que, si més no a l'estat espanyol, Catalunya inclosa, els partits polítics són organitzacions amb estructures en absolut democràtiques. Aquí, essent el sistema polític espanyol, la monarquia parlamentària hereva del franquisme, tenim una partitocràcia, (la "transició" no es podia fer sense dotar de molt de poder a l'estructura dels partits), no una democràcia, per la qual cosa la cúpula sempre està ocupada no pels millors, els més capaços, els més preparats, els més treballadors, sino pels més pilotes, pels més funcionaris (poden deixar la feina i tornar quan volen), pels més aduladors, pels sense escrúpols, pels, per dir-ho en una expressió prou clarificadora, lamentablement clarificadora, pels més "polítics". És a dir per aquells que estàn disposats a fer qualsevol cosa per obtenir allò que volen, en aquest cas poder i també massa sovint diners i luxe. I amb això que quedi clar que penso que la política és un "mal" del tot necessari però del que cal un canvi important, radical i ràpid, si us plau, radicalment i ràpida cal que la política descobreixi que hi ha conceptes tals com ètica, moral, lògica, realitat i d'altres.
Hola Carles i resta de cibercontertulians,
Sortosament, no acabarem mai aquesta discussió. D'una resposta en surten noves preguntes. Aquesta és, en part, la gràcia de la política.
Com que els polítics no baixen de mart, trobo que hi ajudaria molt millorar algunes actituds, ´no confondre la transparència amb la propaganda, no matar tot el que és gras. També hi ajudaria alguns canvis legals, suprimir algunes administracions, obrir més els partits polítics i no pensar que la gent és estúpida.
Sobre els sous, passa com a tot arreu. N'hi ha que el suen de sobres i altres que donen la impressió que no se'l mereixen. Amb tot, crec que els polítics cobren poc, vista la responsabilitat que tenen.
Respecte aquestes darreres intervencions, en què, efectivament obriu nous fronts, no puc fer més que, en línies generals, donar-vos la raó.
És cert que entre els càrrecs públics, bé siguin a l'administració, bé siguin de representació, en alguns o molts casos, el nivell és molt baix. Cosa exageradament incrementada a l'actual administració catalana amb el tripartit.
Pel que fa a l'administració el tema té difícil solució, doncs no pots impedir a ningú l'accés a sigui el càrrec que sigui si algú l'escull en confiança per a fer-ho. Ara bé, un control sobre el que aquella persona fa estaria bé.
El màxim control, principal, més sagrat i intocable per supost, és el que porten a terme els propis electors renovant o no la confiança en aquella gent. Ara bé, és un control limitat, perque la gent acaba votant per un munt de factors, on el de si n'hi ha uns quants que no fan res a l'administració cobrant un sou alt, passa gairebé desapercebut.
Com a complements? segur s'hauria d'abordar la reforma de l'administració pública, acabant amb els privilegis funcionarials i establint criteris clars d'avaluació i rendiment.
També podria crear-se alguna mena de Comissió externa independent que emetés informes sobre la tasca de l'administració pública i cadascun dels seus àmbits. Em temo però, que la politització d'aquesta comissió seria inevitable.
Pel que fa a càrrecs de representació política, caldria acabar amb les quotes de tot tipus, l'amiguisme etc... i fer valer el mèrit, suports, esforç i vàlua política com a principals eixos per anar a les llistes electorals i altres. Crec que amb el que he dit en aquest paràgraf queda respost ja també tot el tema referent al funcionament intern dels partits polítics, on coincideixo força amb la intervenció del Joan, qui crec ho defineix molt bé.
Hola:
Els politics són gent normal de carn i os com tothom i tenen el seu coret.
Edmón
Bon colofó a la conversa Edmón.
Publica un comentari a l'entrada
<< Home