31 de gener 2011

La nova política

La societat evoluciona, i més que probablement la política no ho fa al mateix ritme.

S'em acudeixen almenys dos factors, i segur que n'hi ha uns quants més, que ens hauríen de fer plantejar moltes coses al camp polític.

Un primer és els horaris. Cada vegada la societat accepta i acceptarà menys que les reunions de política siguin al vespre, tard, que n'hi hagi tantes, i que facin arribar tan tard la gent a casa després de dures jornades laborals i a costa de la família.

Un segon factor, més que parlat, és el trencament de la informació que suposa el món 2.0, i que vol dir directament que la informació cada vegada és menys controlable i més fluible.

Són dos factors que ens hauríen de fer plantejar moltes coses, algunes d'elles apuntades pel periodista Saul Gordillo, la intervenció del qual al recentment celebrat Congrés de Comunicació Política de Catalunya, em va inspirar aquest post:

- Podem seguir fent la majoria de reunions de partit a partir de les vuit del vespre?
- Calen tantes reunions?
- Són substituibles les reunions presencials per 2.0 o videoconferències?
- Cal replantejar el format "bunker" de les seus nacionals dels partits?
- Es pot replantejar el model de seu local dels partits?
- Com s'han d'adaptar els departaments de comunicació a les noves circumstàncies?
- Quin ha de ser el paper de la militància?
- Cal concentrar tota la reflexió ideològica i reorganització interna en els congressos dels partits que són potser cada 4 anys?.

Són preguntes amb resposta diversa i opinable, però que, entre moltes altres, ens hauríem d'anar fent els partits polítics.