09 de juny 2010

Efectes secundaris de l'atac d'Israel

No és l'objecte d'aquest escrit valorar l'atac d'Israel a l'anomenada "flotilla" de cooperació. Crec que és tan cert que Israel s'ha passat sobredimensionant l'acció, com que l'esmentada flota de vaixells estava cometent una temeritat.

El que és una realitat objectiva però, i que demostra l'error de càlcul estratègic (a banda d'humà) d'Israel, són els efectes secundaris que ha provocat aquest atac:

1- L'aillament internacional a que novament s'està sotmetent Israel. Una pedra amb la que ha ensopegat mil vegades, i que no portarà mai precisament a la plena comoditat d'Israel a l'escena internacional.

2- El despertar del gegant adormit turc. Una Turquia que viu entre dos mons, que intenta occidentalitzar-se per entrar a la Unió Europea, però que té també una ànima musulmana tan adormida com inqüestionable. Inquietants les imatges del despertar d'aquesta vessant adormida turca, les imatges de les manifestacions i altres imatges d'alt contingut simbòlic com l'encaixada de mans entre Erdogan i Ahmadineyad. Turquia fins ara era un potencial aliat d'Israel.

3 Comments:

Anonymous Alfons Casas said...

Hores d'ara cada cop es veu més discutible l'acció de la "flotilla". Anar a Gaza sabent que entrava a aigües de sobirania israeliana enarborant de forma ostentosa la bandera turca, és potser alguna cosa més que una temeritat. I eren aigües de sobirania israeliana ja que , l'ONU va autoritzar Israel a exercir-hi la seva autoritat com a zona conflictiva.
Per a poder ajudar la gent de Gaza sen cap mena de recel, sabent amb certesa com reacciona l'exèrcit d'Israel que ja ho havia anunciat, caldria que ho fes sota bandera neutral o de pau com per exemple de la UNESCO o de la Creu Roja i fins i tot de l'ONU si s'aconseguís prou consens per fer-ho.
Crec que una anàlisi freda fa veure la important component de provocació que l'acció pretesament humanitària amagava. I ens podem plantejar si indirectament, sabent la reacció d'Israel, hi cap la possibilitat que es pretengués el suport ple de Turquia a la causa palestina.
Que als vaixells hi havia qui hi anava de bona fe?. Segur que si.
Però que la finalitat de l'expedició era també l'exhibició al mon del trencament de l'encerclament de Gaza, també.
Mai he cregut en la plena bona fe d'accions que requereixen una gran complexitat i movilització de recursos de tota mena fets a l'empara d'una bandera hostil. La llàstima és que potser va haver algú que va ser manipulat en favor d'una tasca aparentment humanitària. Però que aquesta acció amagava també altres intencions no tan clares cada cop ho veig amb més
claredat.
El que no té excusa és la brutal resposta de l'acció de l'exèrcit israelià. Crec que Israel hauria d'examinar el funcionamednt del seu exèrcit que massa vegades respon amb brutalitat a determinades accions.

12:11  
Anonymous Anònim said...

Abans de res, vull expressar la meva preocupació per el que ha succeït, i molt encertats els vostres comentaris teu i de Alfons.
No es la primera vegada, que l’armada Israeliana dispara contra una embarcació.
Encara que l’assalt, sembla que es va produir en agües internacionals, no es normal, que la "Flota de la Libertad", un grup de sis vaixells que transportaba a mes de 750 persones, conjuntament amb ajuda humanitària per Gaza, sigui atacat pel Israel.
Algú ha fet de CAP de TURK i algú l’interessava aquesta acció i tensar les relacions entre Turquía e Israel
Si en el seu moment haguessin enviat ajuda humanitària a Cuba, Argentina, Libia, Afganistán, Iran o Corea del Nord, segur que haurien enfonsat el baixell o abatits els avions o transports terrestres i hi haurien causat centenars de víctimes i sense avisar-los amb la suficient antelació.

Primer s’hauria de demanat permís a Israel i no anar sota iniciativa privada. i anar sota comandament de la ONU.

salutacions
Joan

16:43  
Blogger Carles Agustí said...

D'acord amb els comentaris que feu.

Alfons, estic bàsicament d'acord amb tot el que dius, de tota manera el tema de Gaza, Cisjordània etc... s'ha de resoldre i no es resoldrà fins que es reconegui un estat palestí, tan tutelat com es vulgui, però estat palestí.

12:36  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home