2.0 i el nou llenguatge polític
Això suposa tot un cop a l'estricte control que els aparells dels partits fan dels seus posicionaments i comunicació política, un cop que els obliga a adaptar-se a aquest nou llenguatge, a obrir finestres, a ser més porosos, a permetre els matisos en l'opinió dels militants i simpatitzants.
També és un cop als mitjans de comunicació tradicionals, que fins ara empraven el mateix llenguatge que els aparells partidistes, el del posicionament i informació unívoca. També aquests s'hauran d'adaptar a un dur competidor en forma de veracitat, independència i immediatesa. Hauran d'evolucionar el seu llenguatge comunicatiu i adaptar-se també a la porositat i als matisos, sense destacar-los sempre necessàriament com a dissensions internes que fracturen un projecte.
També però, l'usuari 2.0 ha de saber els límits de l'eina, no es pot insultar, cridar i despotricar alegrement sense respectar unes mínimes normes. Si parlem d'evolució en el llenguatge comunicatiu polític i parlem de matisos, també els militants dels partits que s'expressin a través del 2.0, han d'ajustar-se al matís lògic en l'opinió, per respecte al projecte polític que també representen. El 2.0 permet, de moment, passar de l'opinió única de partit al matís, donem-li temps al temps.
En suma:
- El militant d'un partit pot expressar-se lliurement, i cal admetre els matisos, però s'equivoca
qui cregui que pot fer i dir el que li doni la gana sense afectar el projecte polític que, de fet, representa.
- S'equivoca el polític que cregui que el llenguatge polític és el mateix, que cal aplicar el mateix control espartà i que no admeti el matís en l'opinió política 2.0.
- I s'equivoca el periodista que no evolucioni i que no interpreti com a normalitat el matís en l'opinió política d'un representant de partit.
Tot plegat, si és ben utilitzat, suposa riquesa i regeneració política en forma de llenguatge comunicatiu.
0 Comments:
Publica un comentari a l'entrada
<< Home