27 de gener 2010

La foto: Els jardins de Sant Clotilde















Joia paisatgística de Lloret de Mar en forma de jardins, els quals estan contribuint a recuperar el prestigi de la població.

4 Comments:

Anonymous Som i Serem said...

El verd sempre és bonic i els paisatges de la Costa Brava esplèndids, però dissenteixo en l'esperit de fons de la teva frase, puc estar d'acord amb coses que dius però en aquest cas t'agrairia que no utilitzessis els jardins com a argument, altres coses les acceptaré en relació a Lloret, però aquesta no la trobo convenient. Les intervencions fetes en els darrers anys en els jardins han malmès bona part de la idea i de l'esperit amb que Nicolau Mª Rubió i Tudurí els dissenyà. Rubió i Tudurí s'inspirà en el novecento italià i, traduït al noucentisme català dissenya uns jardins on l'important no eren les espècies vegetals presents sinó les formes, els contrastos, les perspectives amb els paisatge propers, les llums, el joc d'ombres, les textures...Això donava una singularitat als jardins impressionant, ara...de jardins n'hi ha molts...de jardins noucentistes molt pocs. Ho diu algú que s'estima especialment Lloret de Mar i la seva gent i que li sap molt de greu el que s'ha fet amb aquests jardins. Només cal que agafis una foto del mateix lloc que mostres dels jardins de sis anys enrera per exemple...

Som i Serem

00:44  
Blogger Carles Agustí said...

Celebro que compartim lligam sentimental amb Lloret doncs.

En qualsevol cas els teus coneixements sobre els jardins són segur superiors als meus, i no tinc informació suficient per opinar o rebatre el que dius, per tant no ho faré.

Independentment però del que dius, jo em referia a que l'actual equip de Govern ha sabut posar en valor un actiu qualitatiu de Lloret que estava mal aprofitat com són els jardins de Sant Clotilde.

Abans eren mig desconeguts, i ara són referència obligada, han incrementat molt les seves visites i són una icona de Lloret que ajuda a canviar la imatge del municipi.

13:02  
Anonymous agenda21 lloret said...

Benvolgut Carles. Després de llegir-nos el comentari de “Som i serem” tan poc “leal” amb la realitat dels Jardins de Santa Clotilde, no ens hem pogut estar d’enviar-te unes apreciacions . El jardí no és excessivament ric en diversitat d’espècies vegetals (tots sabem que no és un jardí botànic) però sí en espècies mediterrànies autòctones. Justament es considera Santa Clotilde com a paradigma del jardí mediterrani. Actualment, està catalogat com a jardí històric de tipus paisatgístic, és a dir, un jardí obert, orgànicament lligat amb el paisatge que l’envolta i, a la vista està, que els contrastos, les perspectives, llum, joc d’ombres i textures hi són més que mai. De fet, es treballa perquè així sigui i per això cal anar renovant les espècies que es moren (perquè encara que per alguns sembli mentida, les espècies vegetals són éssers vius que també es moren), es fan tractaments fitosanitaris per anar “curant” malalties, es fan inspeccions regulars i s’aixequen actes setmanalment en un llibre on es recullen totes les incidències dels jardins. El que si impressionava abans era la decadència de manteniment en que es va arribar. Les espècies vegetals principals, els xipressos, estaven pràcticament morts i això obligà a emprendre una restauració integral dels jardins, que no va ser la primera. Cap als anys 80, la propietat ja va substituir tanques de cupressus sempervirens per leylandii que és més resistent a l’ombra. Per tot això, podem afirmar sense reserves que els Jardins de Santa Clotilde han estat i són l’únic exemple visitable de jardí noucentista en el nostre país.
Perquè comprovis per tu mateix , el com estaven i com estan ara els jardins, t’enviem per e-mail la foto que has penjat en el teu blog, però feta a l’any 2005. Que cada qual tregui les seves pròpies conclusions.

23:09  
Blogger Carles Agustí said...

Moltes gràcies pels vostres arguments. Per a que es pugui veure la foto a la que feu referència, quedarà penjada al blog.

13:36  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home