18 de desembre 2009

La guerra de l'Afganistan

Per fí comença a anomenar-se "guerra" al conflicte que hi ha a l'Afganistan. Fins ara només se l'anomenava "conflicte".

Els Estats Units, i en menor mesura els seus aliats, s'estan trobant a l'Afganistan amb una guerra que cada vegada més recorda a la famosa del Vietnam i que la història ha jutjat que els Estats Units van perdre.

En comptes de selva hi ha muntanyes i forats, però la sensació és idèntica. Per molts soldats i recursos bèl·ics que hi posen, no transformen la situació de zones senceres controlades per un enemic més o menys invisible i amb el que no es pot acabar.

En tota regla es tracta d'una guerra, la solució de la qual sembla realment complicada:

Si els EE.UU i aliats es retiren, les hores del Govern Karzai semblen comptades.

Si els aliats mantenen una ofensiva com la que s'ha vingut fent els darrers anys, o sigui amb presència militar però limitada per no semblar que s'invadeix directament el país, els talibans afgans tenen potencial per sobreviure.

Si l'ofensiva s'incrementa hi ha el risc de no ser acceptada per la població afgana per considerar-la ja directament invasora. Seria l'única manera de garantir un triomf, si més no bèl·lic, ja veuriem si polític i social.

Quina és la millor solució?.

3 Comments:

Anonymous Anònim said...

L’estratègia del govern de Sabater, es seguir enganyant a l’opinió publica. Per interessos partidistes, ens van treure de Iraq, un lloc on no hauríem d`haver entrat mai, i en canvi , volen enviar mes tropes al Afganistan, contra els que anteriorment, els hi varem donar suport durant l’invasio de la antiga URSS.
La ministra Chacon, ha manifestat en diverses ocasions, de que es tracta d’una missió humanitària i per ajudar a la democratització del govern (corrupte) dels afganesos i contra el terrorisme internacional.
Sembla ser que ens costa mes d’un milió d’euros al dia, el desplegament militar, a mes del alt preu en vides humanes.
S’haurien de fer referèndums populars, amb la següent pregunta:
¿apoya la participación de nuestras tropas en Afganistan?

15:53  
Anonymous Anònim said...

a l'anterior comentari faltava


salutacions
Joan

15:57  
Blogger Carles Agustí said...

En tot cas qualificar el que passa a l'Afganistan només com a missió humanitària és una presa de pèl.

18:00  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home